Teli_vitaminbomba

Téli vitaminbomba

Az alábbi gyümölcssaláta előételnek, desszertnek, de éhség- és betegségűzőnek is kiváló. Amikor kész, citromfűvel feldíszítve kínáljuk!

Egy narancsot alaposan megmosunk forró vízben, szárazra töröljük, és a héját a tetejétől az aljáig kb. 1 centinként bemetsszük egy késsel. Így könnyedén lehúzhatjuk csíkokban a bőrét, amit félreteszünk.
Kifacsarjuk másik három szép narancs levét, kimérünk belőle 3,5 decit egy mélyebb tálba, hozzácsurgatunk 5 evőkanál mézet és 3 evőkanál cukrot. Mindezt kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor feloldódik, és sűrű sziruppá válik (kb. 5 perc).
Beleszórjuk a félretett narancshéjat, és további 5 percig főzzük, majd behűtjük, hadd langyosodjon, de közben beletöltünk 2-3 evőkanálnyi cointreaut, vagyis narancslikőrt. Elfelezünk, majd elnegyedelünk 8 deka dióbelet, és szárazon, arany barnára megpirítva szétterítjük, hogy kihűljön.
Meghámozunk 2 narancsot – a fehér héjrészeket is teljesen eltávolítva! –, kiemeljük a gerezdeket a hártyák közül. Meghámozunk 2 szem kivit, lehúzzuk 2 banán bőrét, és mindkettőt karikákra vágjuk. Valamennyi hozzávalót elrendezzük egy tálban, nyakon öntjük a likőrös sziruppal, és a gyümölcssalátát legalább egy óra hosszára a hűtőszekrénybe tesszük.

JM