Choucroute

Choucroute: gazdag, téli egytálétel

Egy jókora füstölt csülköt – kb. 1,4 kilót – a tényleges főzést megelőző napon puhára főzünk, és hűlni hagyjuk a levében. Megtisztítunk 1 nagyobb fej vöröshagymát, finomra vágjuk, majd összezúzunk 3-4 fokhagymagerezdet. Meghámozunk 1 nagyobb almát, 8 gerezdre vágjuk, a magházát kimetsszük. Átöblítünk, kinyomkodunk, esetleg rövidebb szálúra vagdosunk 80 deka savanyú káposztát. Ezután 2,5-3 centis darabokra kockázunk 40 deka sertéscombot.
Egy magasabb falú lábasban 2 evőkanál disznózsíron megfuttatjuk a hagymát és a fokhagymát, majd nyomban hozzáadjuk az almát is. Valamennyit összeforgatjuk, és lehúzzuk a tűzről.
Belekeverjük a savanyú káposztát, enyhén sózzuk, borsozzuk, majd 2 szem babérlevéllel, 10-12 szem borókabogyóval, 5 szem korianderrel, 1 kiskanál őrölt édesköménymaggal fűszerezzük. Jól összekeverjük, és a tetejére ültetjük az előzőleg puhára főtt füstölt csülköt.
Megmelegítünk 1 deci száraz fehérbort és 1 deci vizet – ezt megtehetjük mikróban is –, belemorzsolunk és simára keverünk 1 leveskockát, ráöntjük a csülkös káposztára. Lefedjük, kb. 2 percig forraljuk, majd előmelegített sütőbe toljuk. Ügyeljünk arra, nehogy a lábas füle műanyag legyen! Közepes lángon (180-200 Celsius-fokon) egy óra hosszat sütjük-pároljuk.
Ezután egy serpenyőben megforrósítunk 2 evőkanál zsírt, és a kockákra vágott combot kb. 15 perc alatt pirosra sütjük, sózzuk, borsozzuk. Meghámozunk, felkockázunk 80 deka burgonyát.
Egy óra elteltével a káposztát kiemeljük a sütőből, a füstölt csülköt leemeljük a tetejéről. A megsütött húsdarabokat és a krumplit a káposztába keverjük, majd újból rátesszük a füstölt húst. Lefedjük, és újabb egy óra hosszat a sütőbe tesszük. Végül 4 pár grillkolbászt a maradék zsiradékon megsütünk és félreteszünk.
Amikor kész a csülkös káposzta, hűlni hagyjuk, a füstölt csülköt kicsontozzuk. Húsát közepes kockákra vágjuk, és a felkarikázott grillkolbásszal együtt a káposztába keverjük. Letakarva hűtőbe tesszük, akár két napra is. Tálalás előtt már csak melegíteni kell, és friss, puha kenyérrel kínálhatjuk. Ez a fogás legalább hat személynek elég. A kíváncsiskodó vendégek kedvéért már csak azt kell tisztázni, hogy az étel nevének ejtése: sukrut. Jó étvágyat hozzá!

JM