Gázvezeték-felújítás önkormányzati segítséggel

Tizennyolc társasház összesen 2,2 millió forintot nyert el az önkormányzat vis major pályázatán. Az igénylők döntő többsége a gáz alapvezeték felújításához vette igénybe a vissza nem térítendő támogatást.

A korábbi évekhez hasonlóan tavaly is vis major pályázat kiírásával segítette a váratlanul nehéz helyzetbe kerülő hegyvidéki társasházakat az önkormányzat. A rendelkezésre álló tízmillió forintot az előre nem tervezett közműfelújításokra, rendkívüli káreseményekre, illetve az épületszerkezetek gyors romlását okozó hibák elhárításával összefüggő munkákra fordíthatták a lakóközösségek.
Mivel a kiírás értelmében a kérelmeket folyamatosan dolgozták fel, így a téli időszakban is lehetőség volt pályázat beadására. A decemberben még rendelkezésre álló kétmillió-kétszázezer forintot végül tizennyolc társasház között osztották szét. Formai hibák, illetve a kötelezően előírt közgyűlési határozat és az önrész hiánya miatt mindössze négy pályázatot kellett visszautasítani.
Tizenhárom esetben a gáz alapvezeték cseréjére, illetve felújítására kaptak pénzt a lakóközösségek, ezenkívül az elektromos fővezetékek cseréjét, a kémények megerősítését és a szennyvízhálózatok rekonstrukcióját támogatta az önkormányzat. A vis major pályázat az év első hónapjaiban szünetel, a kerületi költségvetés elfogadása után várhatóan ismét igényelhető lesz a támogatás.

(m.)