A_haziorvos_eletmod_tanacsado_is

A háziorvos életmód-tanácsadó is

Hat esztendő és több mint hatvan előadás után tavaly decemberben jelentette be a Hegyvidéki Egészségklub megszűnését dr. Szolnoki Lajos. Az ismeretterjesztő programsorozatot életre hívó háziorvos a jövőben Fodor utcai rendelőjében folytatja tovább a megelőzésre koncentráló egészségvédő munkáját.

Az egészséges életmód, valamint a prevenció népszerűsítését szolgálta a dr. Szolnoki Lajos háziorvos kezdeményezésére (az önkormányzat támogatásával) 2005-ben létrehozott Hegyvidéki Egészségklub. A MOM-ban, majd a Jókai Klubban havonta megtartott előadások olyan témákat dolgoztak fel, amelyek kortól, nemtől és egészségi állapottól függetlenül mindenki számára hasznosnak bizonyultak, egyúttal hatékonyan szolgálták az egészségvédelem ügyét.
„A rendelőben átlagosan öt perc jut a kivizsgálásra, amit fájóan kevésnek éreztem, s érzek ma is – magyarázta a klub elindításának okát Szolnoki Lajos. – Szerettem volna tartalmasabbá és eredményesebbé tenni a beteg-orvos kapcsolatot, azon gondolkodtam, hogyan lehetne meghosszabbítani az együtt töltött időt. Így született meg a Hegyvidéki Egészségklub ötlete. Ennek keretében kialakulhatott egy olyan bizalmi viszony, ami nagymértékben hozzájárul a betegek gyógyulásához.”
Szolnoki Lajos szerint a háziorvos egyúttal életmód-tanácsadó is, amire egyre nagyobb szükség van, hiszen a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód szerepet játszik a szív- és érrendszeri elváltozások, a daganatok és más agresszív betegségek elterjedésében. „Megpróbáltam a többi háziorvost is bevonni ebbe a misszióba – folytatta –, ez azonban a kollégák leterheltsége miatt sajnos nem sikerült. Egyedül dr. Krivanek Lászlót tudtam elcsábítani, aki több alkalommal tartott előadást a cukorbetegségről. Az évek során hatvanöt alkalommal álltam a közönség elé, úgy érzem, tovább tudtam adni azt a hitet és lelkesedést, ami nélkül gyógyítani és gyógyulni sem lehet.”
Az egészségklub vezetője úgy véli, fontos volt, hogy hamar kialakult egy nyolcvan-száz fős állandó mag, amelyhez alkalmanként mások is csatlakoztak. Ez tette lehetővé, hogy a találkozókon olyan személyes problémák is terítékre kerüljenek, amelyekről a rendelői környezetben nem szívesen beszélnek az emberek.
„Rengeteget tanultunk egymástól, a mögöttem álló hat esztendő alatt tulajdonképpen újrajártam az egyetemet. Ennél is fontosabb azonban, hogy az emberek megnyíltak, mertek beszélgetni, kérdezni. Mindvégig arra törekedtem, hogy egyszerűen, közérthető nyelven mutassam be a szervezet élettani és korélettani működését, illetve a betegségek megelőzésének lehetőségeit. Figyeltem arra is, hogy hasznos tanácsokat adjak a tudatos vásárlással, főzéssel és életvezetéssel kapcsolatban is. Az előadásokat követő diétás vacsorák még inkább összekovácsolták a hallgatóságot. Éppen ez volt a másodlagos cél: egy olyan, akár terápiásnak is nevezhető közösség kialakítása, amelynek tagjai támogatóként fordulnak egymáshoz. Mindebben nagy segítségemre volt lányom, Szolnoki Vékás Olívia, aki a nehéz témák közepette kis kulturális betétekkel, zongorajátékkal, szavalattal oldotta az előadások hangulatát” – tette hozzá az orvos, aki kiemelte, köszönet jár a támogatásért az önkormányzat vezetésének, Gallai Dolores egészségügyi referensnek, a MOM Kulturális Központot irányító Hambuch Gerdának, a Jókai Klubot vezető Herczeg Eszternek és az előadások technikai hátterét biztosító Egervári Gábornak.
A háziorvos szerint a következő esztendők legfontosabb feladata az elért eredmények megőrzése a Hegyvidéken. Ez korántsem lesz egyszerű, hiszen a XII. kerület, Magyarországon szinte egyedülálló módon, ugyanolyan egészségügyi adatokkal rendelkezik, mint a legfejlettebb nyugat-európai országok. Ebben az itt dolgozó háziorvosok lelkiismeretes munkája mellett a betegek hozzáállásának is komoly szerepe van, hiszen – mint fogalmazott – a hegyvidékiek valóban megpróbálnak egészségesen élni.
„A kerületben eltöltött huszonöt év alatt megváltozott az emberek viszonya az egészségügyhöz, az orvosokhoz – foglalta össze tapasztalatait Szolnoki Lajos. – Az egészség értékké vált, ma már senki sem hangoztatja, mennyire beteg. Ez a hozzáállás azonban néha szélsőséges méreteket ölt, gyakorta előfordul, hogy a tüdőgyulladásban szenvedő beteg otthonfekvés nélkül, a villamos- és a buszmegálló között akar meggyógyulni. A háziorvos felelőssége, hogy minden körülmények között megmutassa a gyógyuláshoz vezető utat.”

ká.