Hungart_osztondijasok

Hungart-ösztöndíjasok a Galéria 12-ben

A jogdíjak beszedésével és felosztásával foglalkozó Hungart, a vizuális művészek közös jogkezelő társasága minden esztendőben egy-egy évre ösztöndíjjal támogat kiemelkedő munkát végző alkotókat. Közéjük tartozik Berzy Katalin és Polgár Ildikó keramikus, valamint Árendás József tervezőgrafikus, akik mindhárman a Hegyvidéken élnek, s most együtt szerepelnek műveikkel a Galéria 12-ben.
Berzy Katalin hosszú évek óta eredményesen kísérletezik a kerámia és az üveg együttes használatával. Alkotásaiban a régi, kedves tárgyakat – vasalókat, varrógépeket, szabóollókat, írógépeket, mérlegeket, tölcséres gramofonokat, kávédarálókat – új tartalommal tölti meg, némi iróniával, groteszk humorral fűszerezve.
Polgár Ildikó különleges porcelánjaival méltán vívta ki a nemzetközi szakma dicséretét. Egyedi porceláncsendéletei a kiállításon is megjelennek: különösen megható az Emlék apámnak című kompozíció, amelyben elhunyt édesapjának személyes tárgyait formálta meg fényképszerűen.
Árendás József az erotikus utalásokat sem nélkülöző, lendületes rajzokkal kivitelezett plakátjaiból hozott el néhányat a tárlatra. A tervezőgrafikus kiemelkedő alkotásai a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház számára készített plakátok és prospektusok, amelyek a nyolcvanas években az egész megyeszékhely látványhangulatát meghatározták.

z.

A tárlat február 18-ig, vasárnap kivételével mindennap 10–20 óráig tekinthető meg a Galéria 12 kávézóban (XII., Hajnóczy József utca 21.).