Lorant_uti_csendelet
Forrás: fortepan.hu

Lóránt úti csendélet

A kép láttán első pillanatban meghökkenünk: a szűk utcán hogyan kanyaroghat ez a nagy testű busz? Ám csodálkozásunk mindössze egy pillanatig tart, mert hamarosan rájöhetünk, hogy forgalmas úton kapaszkodik fel a jármű, csak a látószög „csal” egy kicsit. A Lóránt út van előttünk, és az Istenhegyi úton halad a – feltehetően 21-es – autóbusz.
Mivel az utca e szakaszának állapota és a busz típusa legalább húsz évig "élt együtt", nehéz lenne meghatározni a kép készítésének pontos idejét. Több apró szempontot figyelembe véve az 1970-es évek közepe, második fele valószínűsíthető. Ekkor a Lóránt úton már álltak az új építésű, kicsit jellegtelen, a tájba kevésbé illő, többemeletes társasházak, így az utca forgalma is erősen megnőtt, mindennapossá vált a kátyúk keletkezése. Az úthálózat fejlesztése nemcsak itt, hanem a többi hegyvidéki zöldövezetben sem tartott lépést a betelepülők igényeivel. Ebben az időszakban még nem volt annyira megfizethetetlen a környék építési telkeinek ára, inkább a felhúzandó házak összege emelte meg a fészekrakás költségeit errefelé.
Mindettől függetlenül egy türelmes fotós ma majdnem hasonló felvételt tudna készíteni a Lóránt úton – ha van kedve kivárni, amíg egyetlen autó sincs az objektív látómezejében, és az Istenhegyi úton épp felküzdi magát egy járat ebből a mára ritkábban előforduló autóbusztípusból.

(Kertész)