Napelemfa

Napelemfa az Istenhegyi úton

Extravagáns megjelenésű, különösen energiatakarékos, nap- és geotermikus energiát is hasznosító töltőállomás nyílt az Istenhegyi úton. A teljesen átalakult MOL-kútnál nem csak benzint és dízelt lehet tankolni – az elektromos autókat is fel lehet tölteni Magyarország legmodernebb gyorstöltőjével.

Két óriási „acélfa” nőtt ki az Istenhegyi út és a Zsolna utca találkozásánál, a megújult benzinkút fölé magasodva. A fákat mintázó, különleges megjelenésű oszlopok nemcsak látványos designelemek, hanem praktikus kellékek a napenergia hasznosításához: a szerkezetek ágaira „levélként” napelemeket szereltek. Ezek – az előtetőre helyezett cellákkal együtt – a beruházó tájékoztatása szerint összesen 31 000 kWh energiát termelnek évente.
Az így nyert energiát példás hatékonysággal használják fel. A világítást például Power LED lámpákkal oldották meg, amelyek energiafelhasználásukat és élettartamukat tekintve a leggazdaságosabbak. Az önellátás érdekében még a földben rejlő geotermikus energiát is kiaknázták, az épület fűtését-hűtését és melegvíz-ellátását az egyik legkorszerűbb „levegő-víz” hőszivattyús rendszer biztosítja.
A megújult töltőállomáson a felhasznált anyagok szintén a „zöld” szemléletet tükrözik. A homlokzat legnagyobb részét és az épület tetejét örökzöld növényzet borítja, amivel a számítások szerint mintegy 10 tonna szén-dioxid gázt semlegesítenek évente. Nem mellesleg a növénytakaró – aminek öntözéséhez az esővizet ciszternában gyűjtik – télen kiváló szigetelést ad, nyáron pedig csökkenti a hőmérsékletet az épületben, így a megtakarított energia további körülbelül 100 tonna szén-dioxid kibocsátásától mentesíti az energiaellátó hálózatot.
A külső megjelenés mellett a belsőépítészet terén is teljesen új irányvonalat követ a kút. A tervezés során, ami elsősorban az Európa Stúdió designereinek munkáját dicséri, a magyar innováció termékei is teret kaptak. Ilyenek az egyedi, újrahasznosított papírból készült polcok, székek, asztalok, illetve az a mennyezetről belógatott LED-es lámpatest, amelyet használt parafa dugókból állítottak össze. Különlegességnek tekinthetők a zöld északi zuzmóval díszített gömbök is, amelyek az eladótér páratartalmából nyerik táplálékukat, miközben kellemes mikroklímát teremtenek a helyiségben.
„Az alternatív energiaforrások bevonása és a hatékony energiafelhasználási technológiák önmagukban mintegy húszszázalékos többletköltséget okoztak a hagyományos építéshez képest, ugyanakkor több mint 7000 köbméter gáz- és 120 ezer kWh elektromos energiát takarítunk meg évente. A töltőállomás napsütéses nyári napokon önállóan megtermeli a saját energiaszükségletét” – mondta el a több mint 300 millió forintból megvalósuló új töltőállomás átadása alkalmából Horváth Dori Jenő, a MOL magyarországi kiskereskedelmi igazgatója.
Bár az üzemanyagok terén még várat magára a „zöld” forradalom, elektromos autót egyelőre meglehetősen kevesen használnak, ezzel együtt az úttörőkre is gondol a MOL. Az ABB-vel karöltve Magyarországon elsőként helyeznek üzembe az új kúton olyan gyorstöltőt, ami mindössze 20 perc alatt képes feltölteni menetkészre egy elektromos jármű akkumulátorait.

z.