Nepdalverseny_kulonlegessegekkel

Népdalverseny különlegességekkel

„Mielőtt más népeket akarunk megérteni, magunkat kell megértenünk. Semmi sem alkalmasabb erre, mint a népdal” – vallotta Kodály Zoltán. E gondolat jegyében szervezi immár több mint egy évtizede a Hunniareg Budai Módszertani Központ a kerületi népdaléneklési versenyt, amelyen legutóbb közel hetven felső tagozatos diák tizennyolc produkciójának tapsolhatott a rendezvénynek hagyományosan otthont adó Jókai Klub közönsége.
Kodály hitvallására utalt rövid köszöntőjében Zámbó Éva is, aki úgy látja, hogy a népdalverseny olyan szikra, ami fényt hoz a sötét, ködös, téli napokba. A program főszervezője szerint ezt a tüzet éltetik a hegyvidéki iskolák, amelyekben kivétel nélkül magas színvonalú zenei oktatás folyik. „A kerület határait átlépő népdalosok szinte minden évben maradandót alkotnak, legutóbb a Pannonia Sacra iskola tanulója, Söjtöri Bori szerzett arany oklevelet az országos döntőben, míg a Kicsi rigók csoport a budapesti fordulóban kapott arany fokozatot” – sorolta a közelmúlt eredményeit Zámbó Éva.
A gyerekek felkészültsége mellett a pedagógusok munkáját emelte ki Nits Márta karnagy, szerinte a zenetanárok évről évre egyre jobb dalcsokrokat állítanak össze. Ráadásul nemcsak az énekre összpontosítanak, hanem arra is figyelnek, hogy a gyerekek lehetőség szerint a megszólaltatott tájegység, vagy falu népviseletét is bemutassák. Nagy erény, hogy nem kizárólag a tantervi anyagra támaszkodnak, ami azért fontos, mert pusztán a kottából szinte lehetetlen elsajátítani a folklórnak megfelelő előadásmódot.
Ezúttal is rendkívül színes volt a program, hiszen a többi között Szék, a Mezőség, Baranya, Bonchida, illetve a határon túli magyar területek is bemutatkoztak a színpadon. Számos különlegesség is szerepelt a repertoárban: ilyenek voltak a magyar népdal világában ritkaságnak számító háromszólamú felvidéki énekek, amelyek a szlovák szomszédság eredményei, illetve a Kallós Zoltán gyűjtései között megtalálható széki dallamok.
Ahogyan a zsűri értékeléséből kiderült, az előadások színvonala mellett a kiváló dalválasztások is hozzájárultak ahhoz, hogy végül rengeteg arany minősítés született, és bronznál rosszabb eredményt senki sem ért el. A legjobbakat külön is rangsorolták, a kiemelt arany oklevelesek képviselhetik a Hegyvidéket a februári budapesti fordulóban.

kp.