Teljesitmenytura_turultol_turulig

Teljesítménytúra turultól turulig

„Magyar vagyok: lelkem, érzésem örökséget kapott, melyet nem dobok el: a világot nem szegényíteni kell, hanem gazdagítani. Hogy szolgálhatom az emberiséget, ha meg nem őrzök magamban minden színt, minden kincset, ami az emberiséget gazdagíthatja? A magyarság színét, a magyarság kincsét!”
Babits Mihály Örökkék ég a felhők mögött című írásának egy részletével adott magyarázatot Baksa József, a napokban rendezett Turul-túra szervezője arra, miért épp egy őstörténeti jelképhez, a turulmadárhoz kapcsolódó emlékművek érintésével alakította ki az év egyik jelentősebb teljesítménytúrájának útvonalát, pontosabban annak kiinduló- és végpontját. A leghosszabb, 75 kilométeres táv ugyanis a kerület második világháborús áldozatainak emléket állító Böszörményi úti emlékműtől indult, és Tatabányánál ért véget, ahol az Árpád vezér seregei győzelmének ezeréves évfordulójára 1907-ben emelt turulszobor található.
A meglehetősen jó kondíciót igénylő 75 kilométeres távot 85-en teljesítették, de voltak rövidebb utak is, amelyeken szintén sokan részt vettek: a XII. kerületből Szomorig (45 kilométer) 36-an, Nagykovácsiig (20 kilométer) 200-an gyalogoltak. Az első, húsz kilométeres etapon tehát összesen 321-en mentek végig; őket mind megvendégelték egy adag rétessel a nagykovácsi plébániánál a program támogatója, a XII. kerületi Szabadidősport Központ jóvoltából.
Turul-túra első alkalommal 2010 nyarán indult a kerületből, a mostani volt a harmadik. De nem az utolsó! A tervek szerint június 16-án rajtol a Hegyvidékről a következő, melynek során a 20, 45 és 75 kilométeres mellett egy még hosszabb, 130 kilométeres távot is teljesíthetnek majd a mindenre elszánt résztvevők.

z.