Tolofank_farsangra

Tolófánk farsangra

Nincsen farsang fánk nélkül! Ezúttal egy kevésbé ismert különlegességre hívjuk fel a figyelmet.

A fánkok lelke mindig a tésztában rejlik. A tolófánkhoz, ehhez a farsangi édességhez forraljunk fel 1,5 deci vizet 12 deka margarinnal és egy csipetnyi sóval. Szórjunk bele 12 deka finomlisztet, és addig keverjük kis lángon, amíg el nem válik az edény falától (kb. 3 percig). Ezután húzzuk le a tűzről, üssünk bele 4 tojást, és egyenként dolgozzuk is bele a tésztába. A legjobb, ha elektromos habverőt használunk. A habnyomózsákba olyan csillagcsövet tegyünk, hogy azon keresztül kb. ujjnyi vastagon tudjuk kinyomni a tésztát.
A fánksütéshez forrósítsuk fel az olajt egy magasabb falú serpenyőben, a habzsákon át nyomjuk bele a tésztát a forró olajba, de kb. 12-14 centinként késsel vagy ollóval vágjuk el a kinyomuló tésztacsíkot. A létrejött tésztacsíkokat 2-3 percig süssük, óvatosan, hogy mindenütt egyformán átsüljenek. Érdemes egy kis darab tésztát próbaként kisütni, hogy az olaj megfelelő hőmérsékletű legyen. Mivel a fánkok sütés közben kissé megnőnek, arra is ügyeljünk, hogy ne túl sokat süssünk ki egyszerre. A sülteket emeljük ki konyhai papírtörlőre, és csöpögtessük le.
Ha nincs habzsákunk, kissé bonyolultabb a kisütés. Ekkor a tésztát borítsuk ki enyhén megolajozott gyúródeszkára, és vágjuk 4 részre. Olajos tenyérrel sodorjuk ki az egyik darabot ujjnyi vékonyra, majd vágjuk 14-15 centis rudakra. Ezután kezdjük el kisütni, és a maradék tésztát ugyanígy készítsük elő. Tálaláskor a lecsöpögtetett forró fánkokat rakosgassuk körbe a tányéron, és hintsük meg vaníliás porcukorral. Külön mártásos csészében kínáljuk hozzá a megforrósított baracklekvárt!
Jó tanács! Barackíz helyett használhatunk csokoládémártást is. Ehhez 10 deka porcukrot simára keverünk 2 tojássárgájával, 1 deci tejjel és 1 csapott kiskanál finomliszttel. Ezután 2 deci tejet addig forralunk 1 csomag vaníliás cukorral, 1 deci főzőtejszínnel és 15 deka összetördelt étcsokoládéval, amíg a csokoládé elolvad. Beleöntjük a lisztes keveréket, és habverővel kevergetve 3 percig forraljuk, amíg mártásszerűen besűrűsödik. Végül 3 centiliter rumot adunk hozzá.
Külön tálkában, forrón kínáljuk a fánkok mellé! Édes, jól behűtött fehérbort igyunk hozzá, 14 fokosra lehűtve, például egy kétéves debrői hárslevelűt.

JM