Újraélesztési tanfolyam középiskolásoknak

Iskola-egészségügyi prevenciós programot indított a Hegyvidéki Önkormányzat. A BLS újraélesztő tanfolyamon a kerületi középiskolák tanulói ingyenesen vehetnek részt.

A Hegyvidéki Önkormányzat fenntartásában működő középiskolákban öt ifjúsági védőnő foglalkozik a tanulókkal, feladataikat az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja határozza meg. E szerint a védőnő komplex egészségnevelést „tanít”, illetve folyamatos megfigyelésen alapuló tanácsadással és egészségneveléssel támogatja az iskola különböző korú tanulóit. Segítséget nyújt az egészséges életvitel kialakításában, az egészségkárosodások elkerülésében, miközben nyomon követi a diákok életében bekövetkező kedvező vagy kedvezőtlen változásokat.
Az egészségvédelem további erősítése érdekében a 2011–2012-es tanévben „kétlépcsős” iskola-egészségügyi újraélesztő prevenciós program indult a kerületi középiskolákban. A Medical Home Kft. szervezésében BLS újraélesztő oktatáson vehettek részt a védőnők, akik a tanultakat tanfolyamok keretében adják át a diákoknak. Munkájukat a programtól kapott MINI CRP Training oktatófantom, valamint a Magyar Resustitációs Társaság és az ICD-Pacemakerrel Élni Alapítvány oktatófilmje segíti.
Az ifjúsági védőnők – a tanév elején elkészített tantervnek megfelelően – a kerület összes középiskolájában az egészségnevelő órákon tanítják meg a gyerekeknek az alapszintű újraélesztési ismereteket.

(m.)