Var_az_ovoda

Vár az óvoda – már az interneten is

A kisgyermeket nevelő családok számára az egyik legfontosabb, egyúttal legnehezebb döntés a megfelelő óvoda kiválasztása. Ebben nyújt segítséget a Hunniareg Budai Módszertani Központ és a Hegyvidéki Önkormányzat gondozásában januárban megjelent Óvodások leszünk című kiadvány, illetve a "Vár az óvoda" szülői fórum, amelyen az óvodaérettséggel, beiratkozással kapcsolatban kaptak hasznos tanácsokat az érdeklődők.

A hagyományokhoz híven idén is szülői fórumon mutatkoztak be a XII. kerületben működő önkormányzati, illetve magán- és alapítványi fenntartású óvodák. A Jókai Klubban megtartott telt házas rendezvényen a szülők személyesen találkozhattak az intézmények vezetőivel, valamint közérdekű előadások keretében tájékozódhattak a felvétel körülményeiről.
„Minél részletesebb, a gyakorlatban használható ismeretek átadásával szeretnénk megkönnyíteni a családok számára az óvodaválasztást, illetve a beíratást” – jelentette ki Szontagh Kinga, a programot szervező Hunniareg Budai Módszertani Központ vezetője. Mint mondta, már megjelent az Óvodások leszünk című ingyenes kiadvány, amelyben a fórumon elhangzó legfontosabb információkon kívül a hegyvidéki óvodák két-három oldalas bemutatkozásai is helyet kaptak.
„Igazi kihívás, egyúttal az egyik legnagyobb szülői felelősség, hogy jó óvodát találjunk gyermekeinknek. Mi itt a Hegyvidéken szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen a kerületi óvodapedagógusok felkészültsége, az intézmények felszereltsége és elhelyezkedése a legmagasabb igényeket is kielégíti” – emelte ki a szülőket köszöntő Pokorni Zoltán polgármester. Szerinte az irigylésre méltó szakmai háttérnek köszönhető, hogy a XII. kerületben megmaradhatott az a gyermekközpontú szemlélet, ami a türelemre építve, lépésről lépésre haladva juttatja el a kicsiket az iskola kapujáig. Ez az értékteremtő munka immár az interneten is nyomon követhető, januárban ugyanis minden önkormányzati fenntartású óvoda saját honlapot kapott.
„Nem véletlen, hogy évről évre szép számmal akadnak olyanok, akik bár nem a kerületben élnek, valamilyen trükkel mégis szeretnék bejuttatni gyermeküket valamelyik hegyvidéki óvodába – folytatta a polgármester. – Örülünk, hogy intézményeink jó híre messze földre eljutott, azonban kénytelenek vagyunk minden eszközzel kiszűrni az ilyen jelentkezéseket. Azt szeretnénk ugyanis, hogy mindenekelőtt az itt élők részesüljenek az óvodai ellátásban.”
Az elmúlt években háromszáz új óvodai férőhelyet létesített az önkormányzat, a munka azonban nem ért véget, hiszen 2014-től minden hároméves gyereket, ha igényli, kötelező felvenni óvodába – szólt a következő esztendők feladatairól Pokorni Zoltán, aki a fórum alkalmából egy örömteli kötelességének is eleget tett: Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nevében Aranykatedra Emlékplakettet adott át a Városmajori Óvodát vezető Bálint Beátának.
Az óvodai jelentkezéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivaló, hogy csak a három évnél idősebb, szobatiszta és a közösségi életre felkészült gyerekeket tudják fogadni az intézmények – mondta Kovács Zsuzsa szaktanácsadó, a Süni Óvodák vezetője. Idén várhatóan május 2–4-ig vagy 7–11-ig zajlik a felvétel, alapesetben a körzetes óvodába, külön kérésre a kiválasztott intézménybe várják a szülőket.
Vári Zsuzsa, a kerületi Nevelési Tanácsadó igazgatója az óvodaérettségről szólva azt hangsúlyozta, hogy vannak jól mérhető készségek: ilyen az önkifejezés megléte, a kétoldalú kommunikáció, az együttjátszás és a kapcsolatteremtés igénye, az anya hiányának elfogadása vagy a szobatisztaság. Utóbbinak három és fél éves korra ki kell alakulnia, nem véletlen, hogy az óvodai felvétel egyik kritériuma a nappali szobatisztaság.
Fonti Krisztina alpolgármester arról tájékoztatta a szülőket, hogy idén várhatóan nő a szabad férőhelyek száma, ugyanis a korábbi éveknél lényegesen több gyermek kezdi meg iskolai tanulmányait szeptemberben. A felvételi követelmények továbbra is szigorúak, a kerületi lakosok védelmében minden jelentkezőnek büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkoznia kell, hogy életvitelszerűen a kerületben él, vagy itt dolgozik. A megadott adatokat a népesség-nyilvántartón és az okmányirodán keresztül ellenőrzik. Jó tanácsként mindehhez Gilicze Zoltán, az önkormányzat oktatási irodájának vezetője annyit tett hozzá, hogy nincs értelme több óvodába is beadni a jelentkezést, hiszen az elbírálás előtt az iroda összesíti a kérelmeket.

mm.