A_zoldtol_a_kekig

A zöldtől a kékig

Az idei év fontosabb turista- és zarándokút-fejlesztéseit foglalja össze a Faragó András térképész szerkesztésében nemrégiben megjelent Budai-hegység-térkép. A zarándokutak általában a már meglévő turistaút-hálózaton haladnak, azonban – attól részben eltérő funkcióik miatt – több helyen új vagy összekötő nyomvonalat kellett kijelölni.
A turistautak közül a zöld kereszt jelzést meghosszabbították a budakeszi mamutfenyőktől a Nagy-Kopasz-hegyre vezető piros háromszög jelzésig. Ezzel lehetővé vált, hogy a XII. kerületből ehhez a hegycsoporthoz is turistajelzésen lehessen eljutni. A közelben futó zöld háromszög jelzést a Mézes-völgytől továbbvezették a biatorbágyi vasútállomásig. Zöld négyzet jelzés létesült a solymári vasútállomástól a közelben futó zöld sáv jelzésig, és új, kék körjáratú úton barangolhatunk a Hosszú-Erdő-hegyen, amely mindkét végén az országos kék jelzéshez csatlakozik.
A zarándokutak közül a lila Mária-utat Budajenőtől a Telkiben induló zöld sáv jelzésig, valamint Nagykovácsi fölött az országos kék és zöld sáv jel között önálló szakasszal alakították ki. Szintén önálló szakasszal bővült a Diós árokban, ahonnan a zöld sáv turistajelekkel egyesülve vezet át a Városmajoron keresztül Budapest belvárosába.
A Mária-útnak vannak leágazásai, amelyek kék vagy sárga „m” alakot viselnek. A kék Mária-út a solymári vasútállomástól más turistautakkal együtt a máriaremetei bazilikához vezet, míg az utolsó szakasza busszal járható útvonal, ahol már nincs turistajelzés.
A Gyöngyök útja zarándokút egy Budapest–Csobánka összekötőúttal csatlakozik a budai turistaút-hálózathoz. A pasaréti Szalonka út torkolatától az erdei kerékpárúton vezet a Hűvösvölgybe, majd onnan az országos kék jelekkel közösen kerüli meg a Vadaskerti-hegyet a Határ-nyeregig, ahonnan az erdő szélén, eddig nem jelölt szakaszon halad a hidegkúti Vitorlázó repülőtér és a Csordakút térségében a Virágos-nyeregbe. Ott újból összefonódik az országos kék jelekkel.

Kertész István