A_Duna_honapjai

A Duna hónapjai

A Duna a témája annak tárlatnak, amely a Galéria 12 kávézóban látható a nyár végéig. A tizenkilenc hegyvidéki művész képei és kisplasztikái nagy folyónkat idézik meg.

A Duna a nemzeti folyónk, mégis megdöbbentő, milyen kevéssé ismerjük. Gyakori motívuma népdalainknak, népköltészetünknek, a legtöbben naponta látjuk, átkelünk fölötte, vagy sétálunk a partján, de alig tudunk valamit az élővilágáról, növényeiről, állatairól. Mindez arra figyelmeztet bennünket, hogy ideje pótolni ismereteinket! – hívta fel a figyelmet a Galéria 12 nyári kiállításának megnyitóján Kovács Lajos alpolgármester.
A nemzetközi Duna-nap idei szlogenje: Tégy a Dunáért! "Bízvást elmondhatjuk – hangsúlyozta az alpolgármester –, a Galéria 12 Egyesület e tárlat megrendezésével sokat tett azért, hogy megismerjük folyónkat." Az olaj- és akvarell-festményekből, fotókból, digitális nyomatokból, textilekből és kisplasztikákból álló tárlat Angyal Júlia, Boldi, Borza Teréz, Donát Lajos, Juhász Dóra, Károlyi András, Kecskés Krisztina, Kecskeméti Kálmán, Maczkó Erzsébet, Magyar Gábor, Makkai Márta, Németh Andrea, Orient Enikő, Pató Károly, Rainer Péter, Székács Zoltán, Véghseő Klára, Vida Zsuzsa és Vizy László munkáit vonultatja fel.
„A Duna neve hallatán mindnyájan József Attila versére asszociálunk, s miközben »a rakodópart alsó kövén…« merengünk, érezzük, hogy míg a vers is csak kezdetben szól a Dunáról, addig maga a Duna is jóval többet jelent egy folyónál” – mondta köszöntőjében Feledy Balázs művészeti író, aki külön-külön is méltatta az alkotásokat.
Kiemelte, hogy Orient Enikő textíliái valóban azt az elmerengést idézik, amit a víz partján magunk is gyakran átélünk. Pató Károly képén ugyancsak nem jelenik meg a Duna, mégis, a rendkívül aprólékosan kidolgozott ártéri fát és az azt körülvevő nagy fehérséget szemlélve mindnyájan azt látjuk, hogy a folyó ereje felbecsülhetetlen. Maczkó Erzsébet fotóiról szólva Feledy Balázs a képek és a folyó szuggesztív erejére hívta fel a figyelmet. Az alkotó, a kiállítást is megszervező Maczkó Erzsébet elárulta: „tényleg a rakodópart alsó kövén ülve fotóztam a vizet”.

li.

A Duna napja című kiállítás augusztus 25-ig látható a Hajnóczy József utca 21. alatti Galéria 12 kávézóban.


81 millió embert kapcsol össze

"A Duna Európa második leghosszabb folyója, és a világon az egyetlen, amelynek vízgyűjtő területén 19 ország osztozik, így összesen 81 millió embert kapcsol össze. Már kilencedik alkalommal hívjuk fel a figyelmet a folyó és vízgyűjtője értékeire a Nemzetközi Duna Napon, június 29-én a Duna-medence minden országában. A kezdeményezéssel a vízgyűjtő országai egyfajta dunai szolidaritás kialakítását tűzték ki célul. Azért ezt a napot választották, mert 1994. június 29-én írták alá a Nemzetközi Duna Védelmi Egyezményt Szófiában, amelyhez 14 ország csatlakozott, köztük Magyarország. A felek abban állapodtak meg, hogy a folyó és vízgyűjtője védelmében együttesen lépnek fel a szennyezés ellen, valamint a fenntartható vízgazdálkodás érdekében. Az eseményhez kapcsolódó programokon a környezettudatosság fontosságára, természeti értékeink védelmére, a takarékos vízhasználatra szeretnénk felhívni a figyelmet. Meg kívánjuk mutatni, milyen egyedülálló érték van a kezünkben, a felelősségünk pedig közös abban, hogy megőrizzük édesvízkészletünket, és megóvjuk a vízi élővilágot." (Forrás: http://duna-nap.kormany.hu/)