Hamarosan_itt_a_parlagfuszezon2

Hamarosan itt a parlagfűszezon!

Július elseje óta büntethetik az ingatlantulajdonosokat a parlagfűirtás elmulasztása miatt. Érdemes tehát irtani, de nem csak anyagi okokból: egyre több allergiás szenved az agresszíven terjedő gyomnövénytől, amelynek szezonja, az intenzív pollenszórás időszaka épp mostanában kezdődik. Ilyenkor érdemes jobban odafigyelniük a parlagfű-allergiásoknak arra, mikor és milyen tevékenységet végeznek a szabadban.

Az ingatlanok tulajdonosai július elseje óta súlyos bírságot kockáztatnak azzal, ha nem irtják területükön a parlagfüvet. Ennek felügyelete külterületen a földhivatalhoz, belterületen pedig a jegyzőhöz tartozik. Ha virágbimbós, vagy már virágzó parlagfüvet találnak az illetékesek, a tulajdonos ellen eljárás indul. A földterület nagyságától és elhelyezkedésétől is függő büntetés összege 15 ezer és 5 millió forint között mozog.
A szigorú fellépés oka, hogy az évről évre növekvő allergiás megbetegedések nagy részéért a parlagfű tehető felelőssé. Terjedésével egyenes arányban nőtt a parlagfűre allergiás betegek száma: míg a nyolcvanas években a pollenallergiások körében csupán 20% körül volt a parlagfű-allergiások száma, mára ez az arány egyes vizsgálatok szerint eléri a 80%-ot is.
A parlagfű allergenitása kiemelkedően magas a hazánkban honos növények között. Egyetlen egyede nyolcmilliárd pollent képes termelni, így a parlagfű virágzása idején a pollenterhelés rendszerint különösen nagy mértékű.
A parlagfű virágzási ideje július közepétől az első fagyig tart. A növény fejlődése azonban már hónapokkal korábban, március végén megindul a talajban megbúvó magvakból, áprilisban-májusban pedig a magvak többsége kikel.
A növényt úgy lehet a leghatásosabban kiirtani, ha a gyökérzettel együtt távolítjuk el a talajból. Természetesen ez a módszer nagyobb területeken nehezen kivitelezhető, így leggyakrabban kaszálást alkalmaznak. Ez azonban nem nyújt hosszú távú megoldást, mert a növény napok alatt újra kihajt.Hamarosan_itt_a_parlagfuszezon1

Mit tehetnek az allergiások?

A parlagfű-allergiásoknak érdemes folyamatosan nyomon követnünk az aktuális pollenhelyzetet. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológusa azt tanácsolja, hogy amíg az allergén növény magas koncentrációban van jelen a levegőben, a lakásban tartsuk inkább zárva az ablakokat. A szellőztetést ne reggel 5 és 10 óra közé időzítsük, a pollenkoncentráció ugyanis ebben az időben a legmagasabb.
A szakember szerint pollenszezonban ideális megoldást jelenthet, ha a szellőztetést és a lakás levegőjének hűtését egyaránt légkondicionáló segítségével oldjuk meg. A készülékek használata során azonban mindig ügyeljünk az előírások betartására, a szűrőket és légcsöveket rendszeresen tisztítsuk. Ennek hiányában ugyanis a készülékben megtelepedő penészgomba és por számos egyéb kellemetlen tünetet idézhet elő.
Autóban történő utazás közben is tartsuk zárva az ablakokat, és használjuk a belső keringetésű, pollenszűrővel ellátott légkondicionálót. A berendezést rendszeres időközönként tisztítsuk, és ne feledkezzünk meg a szűrő időközönkénti cseréjéről sem. Vonaton, buszon üljünk háttal a menetiránynak, hogy a huzat ne az arcunkba hordja a polleneket.
A szakorvos azt ajánlja, minden este mossunk hajat, amivel megelőzhetjük, hogy belélegezzük az éjszaka folyamán a hajunkról a párnánkra tapadó polleneket, ami megnehezíti a nyugodt, pihentető alvást. Emellett jobb, ha nyáron nem a szabadban teregetünk, a frissen mosott, nedves ruhákon ugyanis könnyedén megtapadnak a pollenek, így a ruha viselése közben ismét fokozottan jelentkezhetnek a tünetek.

Sport a pollenszezon idején

Természetesen allergiás betegséggel sem kell lemondani a mozgás öröméről, de érdemes a külső környezeti tényezőket figyelembe venni, mivel a magas pollenszám fizikai terhelés hatására könnyen rohamot provokálhat – figyelmeztetett Balogh Katalin. Mint elmondta, a pollenkoncentráció nemcsak reggel 5 és 10 között, de száraz, meleg, szeles időben is különösen magas, a szabadtéri programok, sportolás tervezésénél célszerű ezt is figyelembe venni.
Az időjárás és a napszak megválasztása mellett érdemes beszereznünk allergiamaszkot például futáshoz, de hasznos lehet fűnyírás közben is a pollenek kiszűrésére. Szabadban való sportolás közben a tünetek csökkentésében segítségünkre lehet, ha olyan területet választunk, ahol kevesebb fa van, illetve ha futás közben az orrunkon vesszük a levegőt.
Az allergológus úgy véli, különösen magas pollenszám esetén jobb, ha inkább a tiszta, allergénektől mentes edzőtermet választjuk. Allergiás asztmánál kifejezetten jótékony hatású lehet a rendszeres úszás: ennek segítségével nemcsak az állóképesség, de a nyugalmi légzésfunkció is javítható.
Az edzések megkezdése előtt érdemes szakorvos tanácsát kérni, aki segítségünkre lehet a megfelelő sportág kiválasztásában is. A rendszeresen végzett fizikai terhelés mellett szükség lehet a korábbi gyógyszeres kezelés módosítására, hogy biztonságban és panaszmentesen végezhessük az edzéseket.

z.

Mobilalkalmazás segíti a parlagfű-bejelentést

Az iPhone-t, iPad-ot, valamint androidos „okostelefonokat” használók már néhány kattintással be tudják jelenteni, ha parlagfüves területet látnak. Az Apple Store-ból, valamint a Google Playről ingyenesen letölthető alkalmazással másodpercek alatt elküldhetünk parlagfüves helyekről készített fotókat dátummal és GPS-koordinátákkal egy központi adatbázisba. Ha a helyszínen nincs internetkapcsolat, a mobillal egy későbbi időpontban is továbbíthatjuk az információkat. Online bejelentést a www.parlagfu.hu weboldalon tehetünk. A parlagfűvel szennyezett helyszínek térképen megtekinthetők, ami az allergiások számára nyújt hasznos tájékoztatást arról, milyen területeket érdemes elkerülniük utazásuk során. Az alkalmazást társadalmi munkában a BestTest Kft. készítette a GreenLat Nonprofit Kft.-vel együttműködésben.