Hegyvideki_Diakolimpia_elen_a_Jokai_es_a_Varosmajor

Hegyvidéki Diákolimpia: élen a Jókai és a Városmajor

A hegyvidéki sporthagyományokhoz illő módon az idén is ünnepi külsőségek között vették át a legjobban szereplő iskolák az egész tanéven át zajló diákolimpia díjait. Az általános iskolák között zsinórban harmadszor győzött a Jókai, így hazavihette a legjobbnak járó vándorkupát, míg a középiskolák versenyében ismét az egyeduralkodónak számító Városmajori Gimnázium szerezte meg az első helyet.

Tavalyi rendkívül szorosan alakult a Hegyvidéki Diákolimpia iskolák közötti pontversenye, mindössze néhány tizedpont döntött a dobogós helyezésekről. Pedig az értékelés rendkívül összetett volt, a végső elszámoláskor a bajnokságok eredményein kívül a nevezések és a résztvevők számát is figyelembe vették. Ennek megfelelően pluszpontokat kapott az az intézmény, amelyik – az elért eredményeitől függetlenül – nagy létszámú csapatokkal valamennyi fordulóban elindult.
Bár az egyes versenyeken ezúttal sem volt hiány izgalomból, a végeredményhez nem férhetett kétség. Az általános iskolák között valamennyi kategóriát magabiztosan megnyerő Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola összesítésben is az élen végzett, és mivel ez egymás után harmadszor sikerült, a svábhegyiek a vándorkupát is végleg hazavihették.
A középiskoláknál toronymagasan győzött a Városmajori Gimnázium, amelynek a mostani volt zsinórban a hetedik elsősége. Bár a vándorkupa ismételt elnyerésére még két évet várnia kell, az iskola neve mégis felkerült egy kupára. Elkészült ugyanis az a serleg, amelyen valamennyi győztes nevét megörökítik.
A közel kétezer kerületi diákot megmozgató versenysorozatban tizenhárom sportág kapott helyet. Az önkormányzati intézményeken kívül az ELTE, a Semmelweis gyakorlóiskolája, a Pannonia Sacra és a Budai Középiskola is elindult a bajnokságokon, néhány viadal erejéig pedig a Lauder és a Fekete István szakiskola is beszállt a küzdelmekbe.
A múlt évi sorozatban először fordult elő, hogy kerületen kívüli intézmény is részt vett a Hegyvidéki Diákolimpián, s a vendégszereplés olyan jól sikerült, hogy a belvárosi Xantus János iskola csapatai ismét beneveztek a női focira. Ami a következő évadot illeti, várhatóan újabb bajnokságokkal bővül a kínálat, az elképzelések szerint legelőször a torna kerül be a versenyprogramba.

Os.