Lecsapott_a_rendorseg_a_dizajner_drog_terjesztokre

Lecsapott a rendőrség a dizájnerdrog-terjesztőkre

Egy XII. kerületi lakásban fogták el annak a családi vállalkozásnak a tagjait, amely nagy mennyiségben árusított úgynevezett dizájner drogokat az interneten. A Nemzeti Nyomozó Iroda akciójában a szlovák rendőrség is közreműködött.

A hazai drogpiacon az elmúlt néhány évben több mint száz új anyag – „dizájner drog” – jelent meg, amelyet a korábbi kábítószerlistán szereplő tiltott szerek apró változtatásaival állítottak elő, kijátszva ezzel a törvényt. Április elején azonban hatályba lépett egy kormányrendelet, s ez alapján már az új típusú anyagok terjesztőivel szemben is hatékonyan felléphet a rendőrség, a tiltólista ugyanis a konkrét szerek mellett az alapvegyületeket is tartalmazza.
A jogszabályi változások tették lehetővé, hogy felszámolják azt az internetes céget, amely az utóbbi időben heti kétszeri postázással mintegy háromszáz embernek árult dizájner drogokat. Csákó Ibolya, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főnyomozója sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a cég, amely már hosszú idő óta ad el különféle bódító hatású, pszichoaktív anyagokat, az ilyen szereket tiltó rendelet áprilisi hatályba lépése után működését Szlovákiába helyezte át. A Kínából nagyobb tételben rendelt termékeket ott csomagolták, a csomagokat pedig – heti kétszer 150-180 adagot – futárral kézbesítették a magyarországi fogyasztóknak. Május 8-tól június 4-ig, az elfogásuk napjáig mintegy 220 kilogramm különféle vegyületű anyagot árusítottak, csaknem 22 millió forint értékben.
A céget egy 50 éves nő, 33 éves élettársa, valamint az asszony 28 és 29 éves fia működtette. A négy gyanúsítottat a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a szlovák társszervekkel közösen fogták el XII. kerületi lakásukban, ahol 194 különféle fajtájú, előre csomagolt, kábítószergyanús anyagot is lefoglaltak. Ezzel egy időben a szlovák rendőrök Komárnóban, egy telephelyen – ahol csomagolták és szortírozták az anyagokat – négy kilogramm kábítószergyanús terméket és egyéb bizonyítékot találtak.
K. Viktor 33 éves, egri lakost a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, a többiek szabadlábon védekezhetnek, ellenük kábítószerrel, illetve új pszichoaktív anyaggal való visszaélés miatt indult eljárás. A hatóságok zárolták a futárszolgálat utánvételi számláján található 20 millió forintot, ami a postán feladott csomagok értékesítéséből származik. A rendőrség kezdeményezte, hogy függesszék fel a terjesztők weboldalának működését.
Csákó Ibolya elmondta, hogy az új dizájner drogok 2005-től jelentek meg Európa-szerte, Magyarországra 2008-ban törtek be ezek a szerek. Az alezredes arra figyelmeztetett, hogy a nyári szünidőben újra fellendülhet a kereslet a pszichoaktív anyagok iránt. Ezek rendkívül veszélyesek: még az eladók sem tudják pontosan, hogy a különféle vegyületek milyen hatással lehetnek az emberi szervezetre.

z.