Lombporszivo_agaprito_robotfunyiro2

Lombporszívó, ágaprító, robotfűnyíró

A kerti gépek közül már többről szó esett a Hegyvidék hasábjain. Most olyanokat gyűjtöttünk össze, amelyek eddig kimaradtak, és olvasóink hívták fel rájuk figyelmünket. Következzék tehát egy kis hiánypótló kertigép-ismertető!

Robotfűnyíró

Körülbelül egy évvel ezelőtt azt írtam, hogy az automata öntöző az egyetlen olyan berendezés, amely önállóan képes elvégezni a korábban kézzel végzett kerti munkát. Egy (kert)barátom alig várta a következő találkozásunkat, hogy szóvá tegye: megfeledkeztem a robotfűnyíróról, amely legalább annyira megfelel a fenti leírásnak, mint az öntöző automata. Igaza van.
Az önjáró robotporszívó talán már nem számít kivételes ritkaságnak a magyar háztartásokban sem. A fűnyíró – gondolhatnánk – ugyanaz, csak nem szív, hanem nyír. Valójában azonban a kert viszonyai között sokkal nagyobb kihívás jól működő robotot építeni, mint a falakkal határolt, vízszintes padlójú lakásban.
A robotfűnyíró előtt ezernyi akadály tornyosul, szegélyek veszik körül a gyepet, és a nagyobb felületek nem egy szintben terülnek el, hanem rézsűkkel tagoltak. Hogyan képes mindezzel megküzdeni a fűnyíró?
Először is a gyepterületet körül kell határolni egy vékony, terepszínű kábel segítségével. A cövekekkel a föld felszínéhez szögezett kábel jelzi a fűnyírónak a nyírandó terület határát. Az állandó tereptárgyak, épületek, fák körvonalát is ezzel a kábellel kell megszabni. A robot ezután indítható.
A gép a gyártó megoldásától függően különböző számítások szerint, de általában szabálytalanul mozog a területen úgy, hogy végül mindenhova eljut, és mindenütt lenyírja a füvet. Ha a kert közepén kint marad egy asztal, vagy gyerekmedence, akkor a gépre szerelt érzékelők jeleznek, és a robot kikerüli azokat (a locsolótömlővel már nem biztos, hogy megnyugtatóan boldogul...).
A lenyírt füvet a robotok nem gyűjtik, hanem apróra vágva visszajuttatják a fűcsomók közé. Ez jótékonyan hat a gyep fejlődésére, és a nagyobb mennyiségű nyesedék keletkezését is megelőzi. Dolga végeztével a gép visszatér a dokkoló állomásra, ahol feltölti az akkumulátorait, és várja a következő nyírás időpontját.
A robot használható kézi indítással, de működhet a távollétünkben, időzített programozással is. Sőt, egyes típusok saját távirányítóval rendelkeznek, amellyel akár a teraszon ülve is felügyelhetjük mozgásukat.
Évről évre egyre több gyártó jelenti be saját robotfűnyíróit, és a nyírandó gyep meg az egyéb elvárások alapján is mind több típus jelenik meg a piacon, ám az áruk még nem csökken. A belépő szintű robotok közül is kevés érhető el félmillió forint alatt, a nagyobb kertekben is használhatókért pedig akár ennek a dupláját is elkérhetik a kereskedésekben. A technika fejlődésével remélhető, hogy ezek a robotok néhány év alatt valóban képesek lesznek alternatívát nyújtani az izzasztó fűnyíró-tologatással szemben.Lombporszivo_agaprito_robotfunyiro1

Ágaprító

Sokszor előfordul, hogy a bokrokról, fákról levágott gallyak nagy halomban gyűlnek össze a kertben. Mit lehet kezdeni az ágakkal? A zsákokat, amelyekben elszállíttathatnánk, könnyen kiszakítják, elégetni körülményes (és sokszor tilos is), komposztálni sem szerencsés, mert lassan érik, nagy helyet igényel, és rengeteg levegő marad az ágak között.
A megoldás az ágaprító gép, amely a garatjába töltött, legfeljebb ujjnyi ágakat forgáccsá aprítja. A forgácsot aztán már sokkal könnyebb elhelyezni, szét lehet például teríteni a bokrok töve körül, vagy mulcsozhatjuk (takarhatjuk) vele a virágágyak talaját is. A kertből származó természetes anyag megakadályozza a gyomok terjedését, véd a kiszáradástól, és lassan lebomolva tápanyaggal is ellátja a talajt. S mindezt ingyen!
Szinte valamennyi kerti gépeket gyártó cégnek vannak ágaprítói, így viszonylag könnyű kiválasztani a kert méretének megfelelő darabot, amelyre évente csak egyszer-kétszer lesz szükség. Akkor viszont látványosan megkönnyíti a munkát, és a gondot okozó hulladékból hasznos anyagot állít elő.Lombporszivo_agaprito_robotfunyiro3

Lombporszívó

Kicsit megtévesztő az elnevezés, mert ez az eszköz nemcsak szív, hanem fúj is. A vállra akasztható masina alkalmas a járdára, gyepre hulló levelek összegyűjtésére, de lehet vele fújni is. Ezzel például a fűnyírás után maradó (nehezen seperhető) nyesedéket juttathatjuk vissza a járdáról a gyepre.
Bár a lombhullás idejére még várni kell, a lombporszívónak a nyáron is hasznát vehetjük. Ilyenkor a hulló levelekből, virágokból sosincs annyi, hogy érdemes legyen gereblyét ragadni, annyi viszont mindig van, hogy rendetlenné tegyék a járdát, gyepet. A porszívó szemvillanás alatt a zsákjába gyűjti ezeket.

(Barta)