Londoni_olimpia_hajra_Hegyvidek

Londoni olimpia: hajrá, Hegyvidék!

A korábbi olimpiákhoz hasonlóan ismét nagy létszámú küldöttség képviseli a magyar színeket a július 27-én kezdődő londoni ötkarikás játékokon. A százhatvan versenyzőt számláló csapatban öt Hegyvidéken élő, vagy a XII. kerülettel szoros kapcsolatban álló sportoló, Detre Diána, Keszthelyi Rita, Sidi Péter, Verrasztó Evelyn és Verrasztó Dávid is helyet kapott. Közülük az előzetes várakozások szerint többen ponttal, pontokkal vagy akár éremmel térhetnek haza a világ egyik legfontosabb sporteseményéről.

Az első olimpiai csatát már biztosan megnyerte Magyarország, hiszen huszonnégy sportágban százhatvan sportolónk indulhat el a londoni játékokon, ami az ország lélekszámát tekintve kifejezetten jó eredménynek mondható. Elég csak arra gondolni, hogy a hasonló méretű, de lényegesen jobb körülményeket biztosító Ausztriát mindössze hatvankilencen képviselik.
Ahhoz, hogy az álmok valóra váljanak, a hegyvidéki sportolók is sokat hozzátehetnek, közülük többen odaérhetnek a pontszerző helyekre, sőt akár éremmel is hazatérhetnek. Keszthelyi Rita a női vízilabdacsapat tagjaként lehet dobogós, Detre Diána kis szerencsével a legjobb hat közé juthat, míg a Verrasztó testvérek, Evelyn és Dávid, amennyiben döntőbe kerülnek, könnyen meglepetést okozhatnak – állítják a hozzáértők. A XII. kerületi olimpikonokat arra kértük, osszák meg velünk a hamarosan kezdődő versennyel kapcsolatos érzéseiket, reményeiket.

Verrasztó Evelyn és Dávid: cél a döntőbe jutás

A hosszú ideje a Hegyvidéken élő Verrasztó Zoltán az „úszópápa”, Széchy Tamás tanítványaként világbajnoknak, valamint olimpiai ezüst- és bronzérmesnek mondhatja magát, míg felesége, Gyúró Mónika többszörös magyar úszóbajnok, egykor Európa ötödik legjobbja volt. Nem csoda, hogy gyermekeik, Evelyn és Dávid is évek óta részt vesznek a nagy úszóvilágversenyeken.
Bár a kétszeres Eb-ezüstérmes, rövidpályás Európa-bajnok és világbajnoki hatodik helyezett Dávidnak a londoni az első olimpiája, a szakemberek 400 méter vegyesen a döntőbe várják a fiatal versenyzőt. Ezzel az eredménnyel a gyermekkorát a Hegyvidéken töltő úszó is kiegyezne, mint lapunknak elmondta, elsősorban nem helyezésben, hanem jó versenyzésben gondolkodik.Verraszto_David
„Szeretnék bejutni a legjobbak közé, és egyéni csúcsot úszni. Hogy ez mire elég, azt most még nem lehet megmondani, hiszen az ilyen éles helyzetekben mindig a pillanatnyi forma dönt” – hangsúlyozta az olimpiára az egri edzőtáborban készülő Verrasztó Dávid.
Szintén a saját eddigi legjobb eredményének megdöntését tűzte ki célul maga elé a háromszoros rövidpályás Európa-bajnok, Európa-csúcstartó, 4x200-as váltóban olimpiai hatodik helyezett, többszörös magyar bajnok és csúcstartó Verrasztó Evelyn, aki néhány esztendeje még a Semmelweis Egyetem gyakorlóiskolájának diákjaként aratta sikereit.
„Négy évvel ezelőtt Pekingben egyetlen századdal maradtam le a nyolcas döntőről, váltóban viszont megtapasztalhattam, milyen érzés a fináléba jutni. Azóta azért dolgozom, hogy a londoni olimpián a váltó mellett a saját számomban is a legjobbak között úszhassak” – fogalmazott a sokak szerint 200 vegyesen pontszerzésre, sőt – a csillagok kedvező állása esetén – akár éremre is esélyes úszó.Verraszto_Evelyn

Detre Diána: titkos vágy a pontszerzés

Ki ne emlékezne a vitorlázás történetében egyetlen magyarként repülő hollandi kategóriában olimpiai bronzérmet szerző Detre fivérekre? Szerencsére, ahogy mondani szokták, nem esett messze az alma a fájától, Detre Szabolcs lánya, az immár második olimpiájára készülő Diána szörfösként egyre inkább megközelíti édesapja sikereit.Detre_Diana
„Igazi hegyvidéki lány vagyok, születésem óta a kerületben élek, a Diana utcai általános iskolába, majd az Arany János Gimnáziumba jártam. Már egészen kicsi koromban a Normafánál síeltem, innen ered a természet, a sport szeretete, és persze édesapámtól, akivel gyerekként sokat vitorláztam – vallott kerületi kötődéseiről a szörffel tizenhat évesen megismerkedő Detre Diána. – Az olimpia semmihez sem hasonlítható élmény, sokkal jobban doppingol, mint a világbajnokság, amelyen egyszerre nyolcvanan vagyunk a pályán, míg Londonban csak huszonnyolcan indulhatnak. Számomra ez mindenképpen előnyt jelent, nem lesz akkora tumultus a mezőnyben.”
A magyar szörfös egyébként egy kanadai–francia csapat tagjaként a londonihoz hasonló körülményeket biztosító Bretagne partjainál készül a nagy megméretésre. „Pekingben zöldfülűként huszonkettedik lettem, de már az is csoda volt, hogy egyáltalán kijutottam a versenyre. Most egészen más a helyzet, úgy érzem, nagyot léphetek előre. Egyáltalán nem tartom lehetetlennek az első tízbe kerülést, a titkos vágyam pedig a pontszerzés” – latolgatta az esélyeket Detre Diána, aki babonából minden fontos versenye előtt a helyszínen valamilyen nyakba való apró ékszert vásárol. Londonban egy Stonehenge-ből származó medál lesz a kabalája, és remélhetőleg szerencsét hoz viselőjének.Londoni_olimpia_hajra_Hegyvidek2

Keszthelyi Rita: minimum a négy közé!

Ami a sportot illeti, Keszthelyi Rita sorsa már születésekor eldőlt, hiszen édesapja, Keszthelyi Tibor és édesanyja, Schäffer Zsuzsa egyaránt tagja volt a magyar vízilabda-válogatottnak. Rita folytatta a családi hagyományokat, először úszni tanult, aztán tízéves korában átnyergelt a vízilabdára, az utóbbi időben az olimpián nagy dobásra készülő nemzeti csapat legjobbjai között emlegetik.
Az Arany János Általános Iskola és Gimnázium egykori diákja a dobogó harmadik fokára állhatott fel az idei Európa-bajnokságon, sőt a gólkirályi címet is elnyerte, ami jó ajánlólevél a hamarosan kezdődő játékokra.
„Londonban a négy közé jutást várom a csapattól, ha erre képesek leszünk, utána már bármi előfordulhat, még a legfényesebb érem is a miénk lehet, amiben mindannyian titkon reménykedünk. Az utóbbi időben rengeteget edzünk, számomra azonban ennél is fontosabb a szeretteim támogatása, ők tudnak igazán átsegíteni a holtpontokon” – osztotta meg velünk várakozásait Keszthelyi Rita, aki bízik abban, hogy játékával hozzá tud járulni a magyar válogatott sikeréhez.Keszthelyi_Rita

Sidi Péter: olimpiai érem?

Már gyermekkorában elkötelezte magát a sportlövészet mellett Sidi Péter. A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Takács Károly lőtermében is rendszeresen edző olimpikon ma vitathatatlanul a világ egyik legjobbjának mondhatja magát sportágában. Eredményei is ezt bizonyítják, hiszen többszörös Európa-bajnok, valamint a világbajnoki cím és a világbajnoki csúcs védője, 2010-ben a magyar olimpiai csapatból elsőként kvalifikálta magát a londoni játékokra.
A Pekingben légfegyverrel elért hatodik hely az addigi legelőkelőbb helyezése volt az olimpiákon. Ennek ellenére új edzőjével, Herczegh Szabolccsal teljesen átalakította felkészülését a harmadik ötkarikás versenyére.
„Úgy érzem, jó munkát végeztünk – mondta Sidi Péter –, így Londonban, bármi is legyen a végeredmény, azzal az elégedettséggel állhatok majd ki a lőállásból, hogy mindent megtettem a legjobb köregység eléréséért. Ha ez olimpiai érmet jelent, akkor maradéktalanul elégedett leszek.”Sidi_Peter

Knp.