Sasszem_es_Bagolyszem_a_latasserult_gyerekeknek

Sasszem és Bagolyszem a látássérült gyerekeknek

Olvasást segítő készülékeket adományozott a Bársonyszív Alapítvány a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvodája és Általános Iskolája részére. A civilszervezet 700 ezer forint értékű felajánlását Matyasi Edit elnök adta át az intézmény vezetőjének, Fehér Anna nővérnek, a Hegyvidék díszpolgárának.
Az egyik, Sasszem fantázianevű, asztalra helyezhető készülékkel fokozatmentesen változtatható, 3-40-szeres nagyításban lehet megtekinteni különféle méretű dokumentumokat egy 19 colos LCD-monitoron. A Bagolyszem pedig egy hordozható, asztalra erősíthető, bármilyen monitorhoz, tévéhez csatlakoztatható nagyító berendezés. A nevét onnan kapta, hogy sötétben is jól „lát”. Mindkét készülékhez mellékeltek távirányítót, az intézményben ugyanis mozgáskorlátozottak is tanulnak.
A Bársonyszív Alapítvány immár ötödik éve támogatja a gyermekotthont. Két évvel ezelőtt egy képernyőolvasó (beszélő) szoftvert és öt számítógépet, tavaly pedig egy modern, monitoros asztali nagyítót ajándékoztak az intézménynek. Eddig több mint négymillió forint értékű eszközzel járultak hozzá, hogy az intézet lakói egyenlő esélyekkel tudjanak tanulni.

z.