Tavoltartas_nyujthat_vedelmet_a_bantalmazottaknak

Távoltartás nyújthat védelmet a bántalmazottaknak

Kevesen ismerik a hozzátartozók közötti erőszak esetén alkalmazható jogi lehetőséget, a távoltartást, pedig ennek „új” – közel három éve életben lévő – szabályai szerint azonnali védelem nyújtható a bántalmazottaknak. A hegyvidéki rendőrkapitányság első alkalommal rendelt el ideiglenes megelőző távoltartást egy agresszív férjjel szemben.

Az elmúlt hónapokban háromszor is kihívták a rendőröket egy kerületi család otthonába, az édesanya mindegyik alkalommal azt jelentette be, hogy bántalmazta őt a férje. A férfival szemben azonban nem indíthattak eljárást, mivel az asszony egyik esetben sem kérte társa büntetőjogi felelősségre vonását. Negyedszerre azonban a nő maga ment be a rendőrségre feljelentést tenni, mert férje annyira megütötte, hogy eltört az orrcsontja.
Miután kikérdezték a körülményekről a családban élő két fiatalkorú gyermeket is, akik megerősítették az édesanya által elmondottakat, a rendőrség azonnali intézkedésként ideiglenes megelőző távoltartást rendelt el, ami alapján a bántalmazónak 72 órára el kellett hagynia a közös lakást. Az anya ezt követően a Budai Központi Kerületi Bírósághoz fordult, amely meghosszabbította az intézkedést: 30 napos megelőző távoltartásról döntött. A jómódú férj számára egyébként nem okozott megoldhatatlan gondot a különköltözés, mivel van egy másik, saját tulajdonú lakása is.
Hoffmann Kornél XII. kerületi rendőrkapitány elmondta: a hegyvidéki kapitányság első alkalommal rendelt el azonnal érvényesítendő, ideiglenes megelőző távoltartást, holott erre a törvény már 2009 októbere óta lehetőséget biztosít. Hogy erre korábban miért nem került sor? A rendőr százados szerint elsősorban azért nem, mert a családon belüli erőszakot az esetek többségében elhallgatják az érintettek, illetve ha ki is derül, gyakran előfordul, hogy nem kívánnak terhelő vallomást tenni közeli hozzátartozójukra. És persze azért sem hoztak eddig ilyen intézkedést, mert kevesen ismerik a távoltartás biztosította védelem előnyeit.
Mint kiderült, a távoltartással kapcsolatban megalkotott 2009. évi LXXII. törvény – a korábbi szabályozással szemben – már biztosítja a rendőrség számára az azonnali, 72 órára szóló ideiglenes intézkedés meghozatalának lehetőségét, a bíróságnak pedig három napon belül döntenie kell a megelőző távolságtartásról, ami 30 napra terjedhet ki. Ez azonban, a sértett feljelentése esetén, egy büntetőeljárás során folyamatosan meghosszabbítható.
A törvény szerint hozzátartozók közötti erőszaknak minősül a bántalmazó által a bántalmazott sérelmére megvalósított, a méltóságot, az életet, a szexuális önrendelkezéshez való jogot, továbbá a testi és lelki egészséget súlyosan és közvetlenül veszélyeztető tevékenység vagy mulasztás. A távoltartás lehet ideiglenes megelőző és megelőző. Mindkét intézkedés lényege, hogy a határozat alapján a bántalmazó köteles elhagyni a bántalmazottal közösen használt ingatlant, és oda a távoltartó határozatban meghatározott ideig nem térhet vissza.
A távoltartás nemcsak a közösen használt ingatlanra, hanem a személyes kontaktusra is vonatkozik: a bántalmazó köteles magát távol tartani a bántalmazottól, illetve mindazoktól, akiket a határozat megjelöl – ez a gyakorlatban általában a családtagokat jelenti. Fontos tudni, hogy a rendőrség, illetve a bíróság is csak akkor intézkedhet, ha az eset összes körülményéből, így különösen a bántalmazó és a bántalmazott által előadott tényekből, magatartásukból és viszonyukból, továbbá az erőszakra utaló jelekből megalapozottan lehet következtetni a hozzátartozók közötti erőszak elkövetésére.

sz.