Meg_tobb_gyermek_a_hegyvideki_ovodakban2

Még több gyermek a hegyvidéki óvodákban

Az utóbbi évek férőhelybővítéseinek köszönhetően az idén is valamennyi rászoruló körzetes jelentkező bejutott valamelyik önkormányzati fenntartású óvodába, az elutasított kérelmek száma alig haladta meg a három százalékot. Mindez azt jelenti, hogy szeptembertől ötszázegy új óvodása lesz a kerületnek, míg a további óvodai férőhelyre várók az év közben megüresedő helyekre nyerhetnek felvételt.

Ebben az évben a tavalyinál némileg kevesebb, összesen 653 óvodai jelentkezés érkezett az önkormányzathoz, ebben azonban nincsenek benne azok a gyerekek, akik szeptember 30-a után töltik be a harmadik életévüket. Számukra – a hegyvidéki óvodai felvételi eljárásrend értelmében – előregisztrációt biztosított a fenntartó.

Ez azt jelenti, hogy a gyermek harmadik születésnapját követően a szülők beadhatják a felvételi kérelmet az oktatási és közművelődési irodára, amit év közben a szabad férőhelyek függvényében ajánl fel az önkormányzat a kérelmet benyújtók számára – tájékoztatta lapunkat Gilicze Zoltán. Az oktatási és közművelődési iroda vezetője elmondta, hogy a tavalyi 491 után idén 501 kisgyermek nyert elhelyezést valamelyik önkormányzati óvodában. A jelentkezők döntő többségét a körzetes vagy az elsőként megjelölt intézmény fogadta.
A felvételi eljárás első körét követően, az oktatási és kulturális bizottság hatáskörében végzett létszámbővítés eredményeként – a fellebbezések elbírálása után –, a jelentkezések alig több mint három százalékát kellett elutasítani. Az ellátásból egyelőre kimaradó gyerekeknek sem kell végleg lemondaniuk az óvodáról, hiszen – mint az irodavezető kiemelte – a tapasztalatok szerint év közben, elsősorban a költözések miatt, mindig előfordulnak üresedések, ráadásul nem mindenki fogadja el a számára felajánlott intézményt.
Erre annak ellenére számos példa akad, hogy a felvételről döntő bizottság figyelmet fordít arra: a kijelölt óvoda ne legyen túl messze a kérelmező lakóhelyétől, illetve minél kevesebb átszállással lehessen oda eljutni – tette hozzá Fonti Krisztina, az oktatásért és kultúráért felelős alpolgármester, aki arra is emlékeztetett, hogy kizárólag kerületi, illetve elenyésző számban olyan gyerekek kerülhettek be az önkormányzati óvodákba, akiknek a szülei igazoltan a Hegyvidéken dolgoznak.
Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy előnyben részesültek a körzetes, a nagycsaládos, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők. A fellebbezéseket elbíráló bizottság is elsősorban a körzetességet és a rászorultságot ellenőrizte, valamint körültekintően megvizsgálta az érintett családok körülményeit. „Az önkormányzat, mint mindig, most is igyekezett igazságos, a családok lehetőségeit messzemenően figyelembe vevő döntéseket hozni” – hangsúlyozta Fonti Krisztina, aki egy tervezett óvodabővítésről is beszámolt.
A XII. kerületben 2009 szeptemberében két új óvoda kezdte meg működését. A Hegyvidéki Mesevár Óvoda és a Táltos Csikó Tagóvoda megnyitása azt jelentette, hogy az elmúlt három év alatt háromszáz új óvodai férőhely létesült a kerületben. A fejlesztések ezzel nem fejeződtek be, az önkormányzat idén elindult a "Nevelési intézmények fejlesztése KMOP-4.6.1-11." pályázaton. Kedvező elbírálás esetén a KIMBI Óvoda bővítésével a jövőben további hatvan férőhelyet vehetnek majd igénybe a hegyvidéki családok.Meg_tobb_gyermek_a_hegyvideki_ovodakban1

Mm.