Uj_helyen_a_napkozis_tabor

Új helyen a napközis tábor

Kívül-belül felújította a hegyvidéki zarándokháznak is otthont adó Mátyás király út 53/b alatti épületet az önkormányzat. A mintegy négyszáz négyzetméteres komplexumba augusztus utolsó két hetében a nyári napközis tábor is beköltözik.

Még tavaly kezdte meg a Mátyás király úti, volt amerikai iskola átépítését az önkormányzat. Elsőként egy kényelmes, közel 100 négyzetméteres, huszonnyolc ágyas zarándokszállást alakítottak ki, ami nagy népszerűségnek örvend a közelben haladó, Esztergomot Máriagyűddel összekötő Magyar Zarándokúton Budapestre érkezők körében. Tavasszal folytatódott a munka, a fennmaradó mintegy háromszáz négyzetméteres épületrészt az augusztus második felében ideköltöző nyári napközis tábor igényeinek megfelelően alakították át.
A földszinten két nagyméretű, egybenyitható foglalkoztató, étkező, melegítő konyha és az ehhez tartozó kiszolgálóhelyiségek kaptak helyet. Ide került a foglalkoztatók vizesblokkja, a tanári és az orvosi szoba, valamint a recepció, míg az épület hátsó traktusa előtt 115 négyzetméteres teraszt építettek. Az alagsorban a raktárokon kívül a kert felől közvetlenül megközelíthető vizesblokk szolgálja a szabadban játszó gyerekek kényelmét.
Elkészült egy ötször tíz méteres medence, ami a méreteiből adódóan akár úszásórák megtartására is alkalmas. A több ezer négyzetméteres kertben farönkös játszószerek, vadonatúj foci-, kosárlabda- és röplabdapálya, pingpongasztalok, valamint különleges tanösvény várják a gyerekeket, akik a miniarborétumban a budai erdők növényvilágával ismerkedhetnek meg.
A teljes egészében akadálymentesített épületben a mozgásukban korlátozottak számára külön parkolót és illemhelyet hoztak létre. Modernizálták a gépészetet, a fűtés, a vízhálózat, a csatornarendszer, a gázvezetékek és a radiátorok is megújultak. Energiatakarékos kazánokat építettek be – az ezzel járó alacsonyabb gázalapdíj éves szinten több százezer forint megtakarítást eredményez. Szintén az energiahatékonyságot szolgálja az újrafedett tetőszerkezet és a homlokzat leszigetelése, illetve a hő- és hangszigetelő nyílászárók beépítése, ami jelentősen csökkenti az üzemeltetési költségeket.

mm.