Ne_halogassuk_az_utiokmanyok_kivaltasat

Ne halogassuk az úti okmányok kiváltását!

A tapasztalatok szerint sokan az utolsó pillanatra hagyják a külföldi nyaraláshoz szükséges okmányok kiváltását, alaposan megterhelve ezzel a családi költségvetést. A soronkívüliségnek ugyanis ára van, a huszonnégy órán belül kiállított útlevélért alapesetben több mint negyvenezer forintot kell fizetni.

Bár az Európai Gazdasági Térség tagországai mellett egyebek közt Horvátországba is beléphetünk érvényes személyi igazolvánnyal, számos olyan népszerű nyaralóhely létezik, ahová csak útlevéllel lehet eljutni. A személyazonosításra alkalmas okmányok kiváltása harminc napot vesz igénybe, ezért utazás előtt érdemes időben ellenőrizni a személyi igazolvány vagy az útlevél érvényességét.
Március 1-jével bevezették az új, Magyarország feliratú útleveleket, személyazonosító igazolványokat, járművezetésre jogosító okmányokat, április 1-jétől pedig a "Magyarország" feliratú forgalmi engedélyeket. Ennek ellenére nem kötelező a "Magyar Köztársaság" feliratú okmányok cseréje, azok az érvényességi idejükön belül használhatók. Fontos tudni, hogy az ügyintézési határidő minden okmány esetében továbbra is harminc naptári nap, ami a kérelem benyújtását követő napon kezdődik.
Lehetőség van soron kívüli eljárásra, ami útlevél esetében hétnapos határidőt jelent (a beadást követő naptól számítva). Ennél is gyorsabb a háromnapos sürgősségi eljárás, míg az azonnali eljárás keretében 24 órán belül kézhez vehető az útlevél. Az utóbbi két esetben az ügyintézési határidő a kérelem benyújtásának napján kezdődik.
Az útlevél kiváltásához az okmányirodán a lakcímkártyán kívül be kell mutatni egy érvényes személyazonosságot igazoló okmányt (személyazonosító igazolványt vagy kártya típusú vezetői engedélyt), ennek hiányában a születési és házassági anyakönyvi kivonatot. Külföldön élő magyar állampolgárnak, amennyiben a központi személyi adat- és lakcímnyilvántartás nem tartalmazza az adatait, az állampolgárságot igazoló okiratra/okmányra is szüksége van. Kiskorú (18 év alatti) esetében kötelező mindkét szülő és a kérelmező együttes megjelenése, a törvényes képviselők személyazonosságát igazoló okmány és lakcímkártya bemutatása.
Az útlevél ára két éve változatlan: 18 éves korig 2500 forint, míg a 18 és 70 év közöttiek az öt évre szóló okmányért 7500, a tízéves érvényességűért 14 000 forintot fizetnek. Hetven év felettieknek a tíz évig érvényes útlevelet 2500 forintért állítják ki. A 6 év alatti gyerekeknek három-, a 6 és 18 év közöttieknek ötévente kell megújíttatni az okmányt. Lényegesen drágább az azonnali kiállítás díja, ez jelenleg az alapeljárási illetéken felül további 39 ezer forinttal terheli meg a kérelmező pénztárcáját.
Újdonság, hogy az eddigiektől eltérően a nyári időszakban szerdán is este nyolc óráig tart az ügyintézés a hegyvidéki okmányirodában. A kerületi lakcímmel rendelkezőket a nyitvatartási időben előzetes bejelentkezés alapján vagy a helyszínen kapott sorszám szerint fogadják.

mm.

A nyári ügyfélfogadási idő augusztus 10-ig

Hétfő: 13.00–20.00

Kedd: 8.00–12.00, 12.30–16.00

Szerda: 8.00–12.00, 12.30–20.00

Csütörtök: zárva

Péntek: 8.00–12.00