Semmelweis-napi_kituntetesek

Semmelweis-napi kitüntetések

Méltán lehet büszke a fenntartó önkormányzat a hegyvidéki egészségügyi ellátórendszerre és a benne dolgozókra, hiszen a legfrissebb adatok szerint a XII. kerület lakóinak általános egészségi állapota a legjobbak között van az országban. Az idei Semmelweis-napi hagyományos ünnepségen egy háziorvost és egy nyugalmazott ifjúsági védőnőt tüntettek ki.

Abban, hogy a kerületi lakosok egészségesebbek a magyar átlagnál, a kedvező környezeti adottságok, illetve a polgárok életmódja mellett komoly szerep jut a Hegyvidéken tevékenykedő egészségügyi dolgozóknak is. Áldozatos munkájuk elismeréseként kettőt közülük minden évben díjaznak. A kitüntetéseket a szokásoknak megfelelően ezúttal is a Semmelweis-napi ünnepségen adták át.
A képviselő-testület döntése értelmében a Hegyvidék Egészségügyi Ellátásáért Díjban részesült dr. Holvay Endre felnőtt-háziorvos. Mint a méltatásból kiderült, Holvay Endre 1971-ben szerezte meg általános orvosi diplomáját, öt évvel később belgyógyászatból, 1992-ben gasztroenterológiából, újabb öt esztendővel később háziorvostanból szakvizsgázott.
Közel húsz éve dolgozik háziorvosként a hegyvidéki egészségügyi alapellátásban, a kerület szakfelügyelő főorvosaként sokáig segítette munkatársai, valamint az ÁNTSZ tevékenységét. Több mint tíz esztendeje aktívan részt vesz a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének munkájában, medikusokat képez, valamint rezidenseket oktat. Rendszeresen előadásokat tart a tanszék továbbképzésein, éveken át ellátta a kerületi háziorvosok kamarai képviseletét.
Polgármesteri elismerő oklevelet vehetett át a Semmelweis-napon Csőke Béláné nyugalmazott ifjúsági védőnő, aki egészségügyi pályáját 1970-ben Salgótarjánban kezdte. Húsz évig dolgozott a Nógrád megyei város területi védőnőjeként, ezt követően 1994-től 2011-ig a XII. kerületben látta el az ifjúsági védőnői teendőket.
Jelentős szerepet vállalt az évente megrendezett Hegyvidéki Egészségnapok lebonyolításában, a szűrések szervezésében. Rendszeresen részt vett a kerületi nyári táborok munkájában: nem csupán a táborok egészségügyi felügyeletét látta el, hanem csoportos foglalkozásokat, ismeretterjesztő előadásokat is tartott a gyerekeknek. Szakmai tapasztalatait a főiskolai hallgatók gyakorlati képzésében kamatoztatta.
A két kerületi díjazott mellett Müller Csaba, az önkormányzat népjóléti irodájának vezetője külön köszöntötte a Pro Sanitate miniszteri kitüntetését itt átvevő dr. Zováth Erzsébet háziorvost, valamint dr. Tessényi Ildikó háziorvost abból az alkalomból, hogy március 15-én Batthyány-Strattmann-életműdíjat kapott.
Az ünnepség alkalmából az irodavezető lapunknak röviden összefoglalta az elmúlt év egészségügyi szempontból legfontosabb kerületi történéseit. Jól sikerült a szokásos őszi és nyári egészségnap, az egész esztendőn át zajló szűrőszombatok nyitó, illetve záró rendezvényén összesen több mint kétezer vizsgálatot végeztek el. Népszerűnek bizonyultak a szűrőszombatok év közbeni vizsgálatai is, ezeken közel négyszázan vettek részt. Ennél egyébként lényegesen nagyobb volt a jelentkezők száma, azonban a Szent János Kórházban megtartott prevenciós programokon a rendelkezésre álló idő miatt esetenként legfeljebb harminc-negyven ember kivizsgálására volt lehetőség.
Nagy sikert aratott a prevenciós védőnői program keretében júniusban elindított kismama- és szülésfelkészítő torna, valamint a János kórházzal közösen életre hívott Hegyvidéki Szabadegyetem, amelyen – a Hegyvidéki Egészségklub hagyományait követve – havonta egy alkalommal egy adott betegségtípusról és a megelőzés lehetséges módjairól hangzott el előadás. Újdonság a középiskolások számára biztosított ingyenes újraélesztési tanfolyam, amit a kerületi védőnők közreműködésével hirdetett meg az önkormányzat.
Dr. Andrássy Ilona ortopéd szakorvos segítségével az elmúlt nevelési évben is elvégezték a gyerekek mozgásszervi szűrővizsgálatát a Hegyvidéken működő tizenegy általános és hat középiskolában, valamint most először két óvodai nagycsoportban. Az egészségügyi intézményrendszert érintő rekonstrukciók, eszközfejlesztések részeként megtörtént a Böszörményi úti gyermekrendelő nyílászáróinak cseréje, valamint a Fodor utcai, illetve a Rácz Aladár úti háziorvosi rendelők armatúráinak felújítása.
A tervek szerint még ebben az évben rendeződik a Mészáros utcai felnőttfogászati rendelő helyzete, majd ezt követően – a Zugligeti úti háziorvosi rendelőhöz hasonlóan – megkezdődhet a felújítása is. A meglévők mellett új prevenciós programokat szervez az önkormányzat, várhatóan jövőre elindul a stroke, valamint a lisztérzékenység és az ortopédiai elváltozások szűrése.

Ály.