Diana_RG_Gala

Diana RG Gála – nem csak lányokkal

Három iskola több mint száz diákja vett részt a második alkalommal megrendezett Diana RG Gálán. A ritmikus gimnasztika mellett a mindennapos mozgást is népszerűsítő programon a gyerekek mellett szerepet kaptak a szülők is, akik látványos bemutatójukkal bizonyították, hogy ezt a sportágat idősebb korban is el lehet kezdeni.

A ritmikus gimnasztika (rg) nem csupán az alakot formálja, hanem hatékonyan fejleszti az ütemérzéket és a mozgáskoordinációt, ezért bátran ajánlható azoknak a gyerekeknek is, akik később más sportággal szeretnének foglalkozni. Jótékony hatásait a felnőttek is megtapasztalhatják, hiszen amatőr szinten a sportág bármikor elkezdhető – vallja Gálffy Andrea, a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium testnevelője, akinek kezdeményezésére tavaly rendezték meg először a Diana RG Gálát.
Idén a házigazdák mellett az Érdi úti Farkasréti Általános Iskola, az ADOL mozgásstúdió és a ritmikus gimnasztika oktatását sportköri foglalkozás keretében az idei tanévtől bevezető Jókai Mór iskola növendékei mutatták be tudásukat az iskola tornacsarnokát színültig megtöltő közönség előtt. A program a Semmelweis-iskolások közös gyakorlatával vette kezdetét, majd előkerült a szalag, a buzogány, a karika és a labda, amelyekkel kivétel nélkül biztos kézzel – néhol lábbal – bántak a gyerekek. És nem csupán a nagyobbak, hiszen a mozgásstúdiót vezető Olajos Andrea egy óvodáscsoportot kísért, míg az iskolák bemutatóiban a kis elsősök is részt vettek.
Utóbbi egyáltalán nem számít különlegességnek a Semmelweis iskolában, ahol az alsósok és a felsősök számára évek óta heti kétszer két óra edzést tart Gálffy Andrea.
Neki köszönhető, hogy tavaly a Jókaiban is megindult a képzés, igaz, a felmenő rendszerben bevezetett oktatás miatt ott egyelőre a harmadik osztályig fogadják a jelentkezőket.
„Sokan azt gondolják, hogy a ritmikus gimnasztika kizárólag versenysport, ez azonban csak részben igaz, hiszen amatőr szinten hat és hatvan év között bárki művelheti.
Érdemes ugyanakkor minél fiatalabb korban elsajátítani az alapokat, az rg ugyanis anatómiai szempontból rendkívül jó hatással van a növésben lévő szervezetre, megszépíti a testet” – hívta fel a figyelmet az 1980-as, amszterdami Európa-bajnokságon negyedik helyet szerző Gálffy Andrea, aki elmondta, hogy a sportág ma már az erősebb nem képviselői körében sem számít tabunak. Jó példa erre a mostani gálán először fellépő vegyes csoport, amely három harmadikos fiú közreműködésével mutatott be látványos karikagyakorlatot.
A gyerekek műsorszámai közben egyéb produkciókra is jutott idő, Sipos Viktória és Fóra Kamilló latin táncokkal, míg Horváth Rita fergeteges hastánccal szórakoztatta a nézőket. A jókais és dianás anyukák jóvoltából a végére maradt az igazi csattanó: a különleges elemekben bővelkedő záró számot ugyanis Gálffy Andrea vezetésével a szülők adták elő, aláhúzva ezzel a pedagógus szavait, hogy az rg nem a gyerekek „kiváltsága”.

Em.