Erdojaro_kisokos_kiranduloknak

Erdőjáró kisokos kirándulóknak

A jó idő beköszöntével egyre többen indulnak hosszabb-rövidebb kirándulásokra a budai hegyekbe. Különösen népszerű a Normafa környéke, ahová a viszonylag könnyű terepnek és a kiépített erdei útvonalaknak köszönhetően a gyermekes családok is szívesen ellátogatnak. Bár a tapasztalatok szerint a többség betartja a természetjárás íratlan szabályait, mindig akadnak olyanok, akik – leginkább a szükséges ismeretek hiánya miatt – kárt okoznak az erdőkben. Összeállításunkban a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük egybe.

Kevésbé közismert, hogy bár az erdők közfunkciókat is ellátnak, mégsem minősülnek közterületnek. A kirándulók ezért a saját felelősségükre látogathatják, ugyanakkor a terület kezelője, illetve fenntartója – a Normafa esetében a Pilis Parkerdő Zrt. – korlátozhatja bizonyos tevékenységek gyakorlását.
Ilyen a kerékpározás és a lovaglás, amikre csak kijelölt útvonalakon van lehetőség, míg az autó-, valamint motorhasználat, beleértve a parkolást is, a Pilisi Parkerdő területén néhány erre a célra megnyitott útszakasztól eltekintve tilos a nagyközönség számára. Lovaglás és biciklizés közben fokozottan ügyelni kell a gyalogosok testi épségére, a túrázók minden helyzetben elsőbbséget élveznek. Az erdőkben kizárólag az erdészeti magánutakon napközben 8 és 18 óra között lehet biciklizni, méghozzá legfeljebb 30 kilométer/óra sebességgel. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a fák között, vagy az ösvényeken nem szabad kétkerekűvel közlekedni.
Sajnos a folyamatos kampányok ellenére sokan nincsenek tisztában az erdei kutyasétáltatás szabályaival. Ezek közül a legfontosabb, hogy négylábú barátainkat még a legelhagyatottabb területeken sem szabad elengedni, hiszen az egyébként csak játszani akaró ebek könnyen kárt okozhatnak az erdei állatokban – a vadmalacot, vagy a sutát a kutya elől menekülő anyaállat gyakran kénytelen magára hagyni –, miközben számos betegséget kaphatnak el a ragadozóktól. Az ebek ráadásul a rókák számára csalikban kihelyezett veszettség elleni szereket is megeszik, ezzel jelentősen megnövelik a vadon élő állatok fertőzöttségének esélyét. Mindemellett egyre gyakrabban látni kerékpár mellett pórázon futó kutyákat, ami nem csupán az erdőben, hanem más közterületeken is szabálysértésnek minősül.
Nem lehet elégszer elismételni, hogy tüzet kizárólag az erre kijelölt erdei tűzrakó helyeken szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs érvényben tűzgyújtási tilalom. Nagyon fontos, hogy a tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, távozás előtt pedig győződjünk meg arról, hogy egyetlen parázs sincs a tűzrakó helyen! A legjobb, ha bő vízzel lelocsoljuk a tábortűz helyét, vagy földdel és kövekkel fedjük le a parazsat, addig pedig semmiképpen se menjünk el, amíg az eloltott tűzrakásból füst száll fel.
Színes virágokból bőven akad az erdőben, azonban ezek többségét – a védett
növényeket – csak komoly bírság megfizetésének kockáztatásával lehet leszedni. A térképeken, illetve a helyszínen egyaránt jelölt természetvédelmi területen nem
megengedett a növények eltávolítása. A különböző termések és a gomba gyűjtésének is szigorú szabályai vannak, ezekről érdemes minden esetben a Pilisi Parkerdőnél érdeklődni.
Az erdők tisztántartása magától értetődőnek tűnik, mégis rendre látni eldobált szemetet a fák között. Pedig mindössze annyit kellene tenni, hogy a magunkkal hozott ételek és italok csomagolását egyszerűen visszarakjuk a hátizsákba, és csak a kijelölt szemeteseknél szabadulunk meg tőle. Erre a Buda környéki hegyekben bőven akad lehetőség, hiszen a kijelölt turistaútvonalakon szinte mindenhol találunk hulladékgyűjtőt.
Figyeljünk oda a megfelelő ruházat kiválasztására! A legjobb, ha a várható időjárásnak megfelelően rétegesen öltözködünk. Még a nyári melegben is – az erdőkben a városhoz képest általában több fokkal hűvösebb van – célszerű magas szárú cipőt és hosszúnadrágot, vagy legalábbis hosszabb túrazoknit viselni, ami megvéd a kisebb karcolásoktól és a rovarok támadásától. Használjunk kullancsriasztót, mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű folyadék, térkép és mobiltelefon, valamint legalább néhány szelet csokoládé, vagy más harapnivaló.
A manapság egyre divatosabb éjszakai kirándulások során kötelező kellék a zseblámpa, illetve a melegebb ruházat. Az is rendkívül fontos, hogy indulás előtt legyen valaki, akinek szólunk a tervezett túráról, hiszen így baj esetén hamarabb ránk találhatnak.

Os