Jol_szamolnak_a_viranyosi_iskolasok

Jól számolnak a Virányos-iskolások

A hegyvidéki oktatási intézmények kiemelt figyelmet fordítanak a természettudományos tárgyakra, nem meglepő tehát a sok kiugró eredmény, amit a diákok elérnek. Nemrégiben a Virányos Általános Iskola a vándorkupával tért haza az Amfiteátrum Matematikaversenyről, míg ugyanott egyéniben Vankó Milena a második helyen végzett.

„A matematika nem csupán a mérnöki pályához és a tudományos ismeretekhez vezető út, hanem nyújthat élvezetet, és feltárhatja a legmagasabb szintű értelmi tevékenység távlatát is” – írja a világhírű magyar származású matematikus, Pólya György. Évtizedek óta e gondolat szellemében dolgoznak a Virányos Általános Iskola alsós tanítói és matematikatanárai, akik elsősorban arra törekednek, hogy a feladatokkal felkeltsék a tanulók érdeklődését, mozgósítsák találékonyságukat. Meggyőződésük, hogy a gyerekek ezzel a módszerrel élhetik át leginkább a felfedezés izgalmát, diadalát, és az élmények hatására egyre szorosabb barátságot kötnek a számok világával.
„Azt szeretnénk, hogy azok a diákok se féljenek a matematikától, akik nehezebben boldogulnak egy-egy feladattípussal. Ebben szerencsére a szülők is partnereink, amit jól mutat, hogy a személyes beszélgetések alkalmával egyszer sem hangzott még el az »én sem tudtam a matekot!« kifogás. Ez nagyon fontos, hiszen a matematika is valahogy úgy működik, mint amikor a gyerek azért nem akarja megkóstolni a tökfőzeléket, mert az apukája sem szereti” – foglalta össze az iskolában folyó matekoktatás alapelveit Vajdáné Szili Mária igazgatóhelyettes. A matematikatanár büszke arra, hogy bár a diákok egy részénél korrepetálásra is szükség van, évek óta nem bukott meg senki, ráadásul a középiskolába továbblépők később sem rontanak a Virányosban elért eredményeiken.
Az alapos tudás a versenyeken is megmutatkozik, a virányosi gyerekek hagyományosan jól szerepelnek a kerületi, budapesti és országos megmérettetéseken. Ebben a tanévben először az országos Bolyai Matematika Csapatversenyen indultak el, amelyen a 3. b osztályos gárda – Horváth Ármin, Kovács Boldizsár, Mosteller Marcus és Somkuti Márton – a területi és az ezt követő budapesti forduló megnyerése után országos ötödik helyezést ért el.
Ennél is több örömet okozott az Amfiteátrum Matematikaverseny, amelyről az Ernyei Dániel, Hermann Botond, Molnár Szabolcs, Vankó Milena összetételű hegyvidéki csapat a vándorkupával tért haza, míg egyéniben Vankó Milena ezüstérmet szerzett. Az idei tanév legjobb virányosi matekosa az országos Bátaszéki Matematikaversenyen sem vallott szégyent, itt az előkelő harmadik helyen végzett.
Februárban rendezték meg a több száz ifjú matematikust megmozgató Zrínyi Ilona Matematikaversenyt, amelynek országos döntőjébe három virányosi diák jutott be. Közülük a legjobban Kovács Boldizsár szerepelt, a hatodik helyen zárt. A sikerek a kerületi matematikaversenyen sem maradtak el, a hat korcsoportból négyben a Virányos Általános Iskola diadalmaskodott.
A győztesek között természetesen ott volt Vankó Milena is, aki elmondta, hogy fizikatanár édesapja szerettette meg vele a természettudományos tárgyakat. „Otthon sokat beszélgetünk csillagászatról, matematikáról és fizikáról, gyakorlásképpen pedig kísérletezni is szoktunk, ami nagyon sokat segít az elmélet megértésében. Szerencsére a tanáraim a kezdetektől fogva támogatnak, rengeteg pluszfeladatot kapok, ami hozzájárul ahhoz, hogy jól szerepeljek a versenyeken” – mesélte Milena. Mint kiderült, a számítástechnika, azon belül pedig a programozás érdekli őt a legjobban, ezért olyan középiskolában szeretne továbbtanulni, ahol a szokásosnál nagyobb hangsúlyt kap a matematika és az informatika oktatása.

-os-