Megujul_a_Normafa_Idosek_Otthona

Megújult a Normafa Idősek Otthona

Komfortosabbá váltak a körülmények a Normafa Idősek Otthonában: az Európai Unió támogatásával korszerűsítették a központi kazánt, valamint új, hőszigetelő nyílászárókat építettek be, hogy egyenletesebb hőmérsékletet biztosítsanak az idős lakóknak. A teljes beruházás több mint 200 millió forintból valósult meg.

Véget értek az épületenergetikai korszerűsítéssel kapcsolatos munkálatok a Normafa Idősek Otthonában. Az 1980-as években átadott épületben – amelyben egykor a Hotel Agro működött az újonnan beszerelt, korszerű kazánoknak köszönhetően javult a fűtési energia felhasználásának hatásfoka, ezáltal pedig csökkent a környezetszennyező anyagok kibocsátása.
A korszerű műanyag és alumínium nyílászárók beépítésével jobb lett az épület hőszigetelése, kevesebb hőenergia távozik a szabadba. Emellett a szobákban egyenletesebb hőmérsékletet tudnak biztosítani, ami tovább javítja a lakók komfortérzetét.
A hatékonyabb energiafelhasználás és a hőszigetelés együttes eredményeként éves szinten közel négyezer gigajoule-lal kisebb lett az épület fűtési energiaigénye, így mintegy 115 ezer köbméterrel csökken a gázfelhasználás. Ennek – a gazdasági hatásai mellett – a környezetvédelmi haszna is jelentős, hiszen évente 221 tonnával kevesebb fosszilis energiahordozóból származó, üvegházhatású gázzal terhelik a környezetet.
A várható éves megtakarítás a 14 millió forintot is meghaladhatja – ezt az összeget az üzemeltető az otthon szolgáltatási színvonalának további emelésére kívánja fordítani, hogy még vonzóbbá váljon az intézmény az idősek számára. A beruházás teljes költsége 201 millió forint volt, ebből több mint 137 millió forint a Környezet és Energia Operatív Program keretében biztosított európai uniós támogatás összege.
A beruházás alatt mindvégig működött az otthon, ami körültekintő munkavégzést igényelt. A fejlesztéseket bemutató eseményen, amelyen az intézmény lakói is részt vettek, Kuller József tulajdonos köszönetét fejezte ki az időseknek, amiért türelemmel viselték az időszakos kényelmetlenségeket. A tulajdonos úgy véli, hogy az otthonban élők mindannyian élvezhetik a felújítás eredményét, hiszen a ház világosabbá, elegánsabbá vált, míg a fűtött helyiségekben kellemesebb lett a hőérzet.

z.