Mozdulj_Mama

Mozdulj, Mama! – ha esik, ha fújAz időseket szeretné megmozgatni június 23-án, szombaton Monspart Sarolta, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, tájfutó-világbajnok, tizennégyszeres magyar bajnok, sífutásban hatszoros magyar bajnok, aki az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársaként sem szakadt el sporttól. Ma is azt hirdeti, hogy az egészséges életmód egyik fontos része a rendszeres testedzés – most a nagyszülőket buzdítja gyaloglásra.

Miért éppen az időseket hívja a margitszigeti három kilométeres gyaloglásra?

– Az Európai Unió 2012-őt az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás évének hirdette meg, elsődlegesen ezért fontos az ország egyharmadának, több mint hárommillió idősödő nyugdíjasnak a megmozgatása – válaszolta Monspart Sarolta. – Azért is szükséges továbbá, hogy mozogjanak, mert a magukra maradt nagyszülők gyakran ülnek otthon egyedül, és a rendszeres, közösségi gyaloglással mindenki felfrissülhet. Harmadszor pedig az Országos Egészségfejlesztési Intézetben az egészséges életmód népszerűsítése, a testedzésben gazdagabb mindennapok megvalósítása a munkám. Minden korosztállyal foglalkozom – igaz, a nyugdíjasok a kedvenc célcsoportom. Az interneten történő programhirdetés miatt inkább a nagyszülők gyermekei és unokái olvassák a gyaloglásra szóló felhívást, és remélhetőleg nemcsak szólnak a nagyiknak, hanem el is kísérik majd őket.

Önt ismerve nyilván nem csupán kampányjellegű, egyszeri programot szeretne szervezni.

– Így van! Ősztől jó lenne folytatni a közösségi gyaloglást mindenütt, ahol csak lehetőség van rá. Már nyolcéves az intézetünk „Minden-kor” nyugdíjas gyaloglóklubja, ennek tagjai is jönnek a Margitszigetre június 23-án. Kértem őket, hogy mindenki hozzon magával még két embert – vagyis ne csak a párját, de a családból, a szomszédságból vagy a baráti körből is, akit csak tud.

Kik járnak ebbe a klubba?

– Kevés párosunk van, főleg egyedülálló nagymamák a tagok. Érdekes, hogy az idős férfiak ritkán csatlakoznak bármilyen közös programhoz.

Most lesz rá lehetőségük.

– Lesz bizony! De arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a kis nyugdíjasklubok tagjai mozogjanak együtt. Ne csak süssenek – isteni finom süteményeket –, de gyalogolják, táncolják, tornázzák, ússzák le a kalóriát! A közös gyaloglás remek program.

Verseny is lesz a „Mozdulj, Mama!”?

– Semmi esetre sem! Mindenki, aki legyalogolja a három kilométeres távot, győz, és megkapja a jutalmat. Ráadásul a rendezvény ingyenes, szűrővizsgálatok is lesznek a helyszínen, minden szempontból érdemes tehát eljönni.

(tal)

„Mozdulj, Mama!” népegészségügyi kommunikációs kampány- és sportrendezvény június 23-án, szombaton 11–14 óráig. Gyülekezés, regisztráció és rajtszámosztás 10 órától a Margitsziget Margit hídi bejárójánál. A programot 11 órakor Monspart Sarolta nyitja bemelegítéssel, ezután 3 kilométeres, közös gyaloglás következik a szigeten. Kísérőprogramok: térítésmentes egészségügyi szűrés (hallásvizsgálat, vérnyomásmérés), nyereményjáték. A résztvevők olimpikonokkal, neves sportolókkal találkozhatnak. A sportesemény esőben és szélben sem marad el!