Nagyszabasu_fovarosi_csatornafejlesztes

Nagyszabású fővárosi csatornafejlesztés

Nagy jelentőségű csatornázási projekt munkálatai indulhatnak el másfél év múlva a fővárosban, aminek keretében közel húszezer lakást kötnének rá a közműhálózatra. A Hegyvidéken hat kilométernyi új csatorna épülhet.

A budapesti lakások több mint 5%-ában nincs szennyvízelvezető csatorna, annak ellenére, hogy a meglévő tisztítólétesítmények és a Csepelen nemrég átadott Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep együttes kapacitása elegendő lenne arra, hogy a teljes fővárost, sőt az agglomeráció egyes településeit is kiszolgálja. A hiányzó csatornák és főművi rendszerek miatt azonban több mint 46 ezer lakásból még mindig nem jut el a szennyvíz a tisztítókig, ami a nem megfelelő kivitelezésű, vagy elöregedett emésztők miatt erősen szennyezi a környezetet – a becslések szerint évente mintegy 9-10 millió köbméter tisztítatlan víz kerül közvetlenül a talajba.
Ezt a környezetvédelmi problémát oldhatja meg a Budapest komplex integrált szennyvízelvezetése néven indított projekt, amelynek fő célja, hogy a jelenleg tisztítatlan szennyvizek is a csatornarendszerbe kerüljenek, és a terveknek megfelelően a főváros csatornázottsága 2015-re 99% fölé emelkedjen. A nagyszabású fejlesztés részeként Budapest tizenhat kerületében és Budaörsön 2013 és 2015 között összesen 238 kilométer szennyvízcsatorna épülhet meg, ami közel 20 ezer lakást kötne rá a hálózatra, ezáltal több mint 41 ezer lakos életminőségében hozna jelentős javulást.
A Hegyvidéken hat kilométernyi új csatornát fektetnének le, illetve 250 házi bekötést létesítenének. A kerületi munkálatok összesen 38 utcát érintenek. A csatornaépítésekre legtöbbször nem az utcák teljes hosszában, hanem csak azokon a szakaszokon kerülne sor, ahol valamiért hiányzik a közmű. Néhány helyszínen mindössze pár métert kell építeni, máshol viszont kétszáz méternél is hosszabb részt érint a csatornafektetés – idetartozik az Alkony út, a Beatrix utca, a Fodor utca, a Galgóczy utca, a Hajnalka utca, az Istenhegyi lejtő, a Lóránt út, a Mártonlak utca, a Rácz Aladár köz, a Rege út, a Remete út, valamint a Szendrő utca.
A budapesti fejlesztést bemutató sajtótájékoztatón Simon Annamária, a Budapest Fővárosi Önkormányzat Projektmenedzsment Főosztályának vezetője elmondta, hogy a projekt tervezési költségeire eddig 126 millió forint támogatást kaptak, a kivitelezés költségeihez nyújtandó uniós hozzájárulásról a következő hónapokban születhet döntés. A 43,5 milliárd forintos beruházás 33,2 milliárd forintnyi elszámolható részének 65%-át az Európai Unió, 15%-át pedig a magyar állam támogatásából finanszíroznák.

z.