Tanevzarok_a_Hegyvideken

Tanévzáró rendezvények a Hegyvidéken

Oktatási és közművelődési intézmények vezetői számára tartott tanévzárón értékelték az idei munkát az önkormányzat vezetői a MOM Kulturális Központban, a Hunniareg Pedagógiai Intézet Budai Módszertani Központja pedig az Arany János iskolában rendezett évzáró gálaestet. A kerület vezetői mindkét rendezvényen áttekintették az idei eredményeket és tapasztalatokat.

„Sokszor gondoljuk, hogy ez volt az utolsó békeév, különösen most lehetünk így ezzel többen, hiszen sok változást hoz a következő tanév” – mondta a MOM-ban tartott tanévzárón Pokorni Zoltán polgármester. Mint kiemelte, az óvodák után az általános iskolákat is elérte a hatalmas túljelentkezés. „Az intézmények vezetőit és az irodavezetőket illeti a dicséret és a köszönet azért, hogy viszonylag zökkenőmentesen sikerült megbirkóznunk ezzel a helyzettel” – tette hozzá.
Az egyre szerényebb anyagi lehetőségek hatása az iskolákban is érezhető volt, de korántsem annyira, mint az a körülmények miatt indokolt lehetett volna. „A törvényi előírásnál több mint száz fővel többet foglalkoztattunk az elmúlt tanévben, az ebből fakadó pluszterheket a lehető legkisebb mértékben hárítottuk az intézményekre, ehelyett a kommunális adóból befolyó és az önkormányzati ingatlanok hasznosításából származó forrásokból fedeztük a hiányt. Mindezt úgy kellett megtennünk, hogy az utóbbiból a korábbi évekhez képest elenyésző bevételünk származott” – mondta Pokorni Zoltán, aki hangsúlyozta, hogy az e téren keletkezett hiányt nem az intézményektől vonták el, hanem a beruházások és az utak terhére pótolták.
A bölcsődék és óvodák életében nem várható nagy átszervezés az elkövetkező években – folytatta –, de az iskolákban hatalmas változások lesznek, egyebek mellett szétválik a szakmai irányítás és a működtetés, habár ennek törésvonala még nem rajzolódott ki tisztán. Módosul például a bérfinanszírozás, a státuszszámítás is, de egyelőre nem tudni, milyen szorzók szerint – azaz hány gyerek után számítanak egy tanári státuszt.
A polgármester kiemelte a kompetenciamérés kimagasló eredményét, hogy egyes hegyvidéki intézmények az országos élvonalban végeztek, mégis józan értékelést javasolt.
„Érdemes őszintén szembenézni azzal, hogy mindebben mekkora az iskoláknak és mekkora a gyerekek családi hátterének a szerepe” – fogalmazott.

Az eredményeket hangsúlyozta Fonti Krisztina is az Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban tartott évzáró gálán, illetve a MOM-ban. „A nehézségek ellenére is a megszokott magas színvonalon zajlott intézményeinkben az oktatás-nevelés – ez elsősorban a pedagóguskollégák érdeme. A kiváló munkát mi sem bizonyítja jobban, mint a remek eredmények a tanulmányi és sportversenyek iskolai, kerületi, fővárosi és országos fordulóiban, valamint a kompetenciamérésen; hogy színvonalas néptáncfesztiválunk, kórustalálkozónk és egyéb fellépéseink voltak. Mindezeken kívül számos más eseménnyel büszkélkedhetünk: a Fitt Család programmal, a Hegyvidéki Olimpiával, óvodásaink és napköziseink munkáinak kiállításával, a március tizenötödiki ünnepség nagyszerű műsorával a Süni Óvodák és a Tamási Áron iskola jóvoltából, a gond nélkül lezajlott írásbeli érettségikkel és nem utolsósorban jubiláló intézményeink nívós gáláival.”
A Hunniareg évzáróján, az alpolgármester szavait is megerősítve, Vasné Dömötör Rozália, az intézet főigazgatója arról számolt be, hogy idén tizenhét szakmai munkaközösségi programot szerveztek, a versenyek mellett népszerűek voltak a szülői fórumok. Mint elhangzott, terveik szerint a következő tanévben tovább bővítik a szakmai segítségnyújtások körét.
A Hunniareg Pedagógiai Intézet a szakmai megbecsülés jeleként elismeréseket, okleveleket és jutalmakat adott át a legkiválóbb pedagógusoknak, míg a MOM-ban a Bárczy István-díjjal kitüntetett Tóth Balázsnét, az Orbánhegyi Óvoda vezetőjét, valamint Szőllősiné dr. Vári Zsuzsát, a XII. kerületi Nevelési Tanácsadó irányítóját köszöntötték.
Az ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola ünnepségén Gloviczki Zoltán, a közoktatásért felelős helyettes államtitkár részvételével, másutt pedig az intézmények vezetőinek összefoglalóival zárták és értékelték a 2011–2012-es tanévet a Hegyvidék iskolái.Tanevzarok_a_Hegyvideken2

Antal Ildikó