Barangolt a Hegyvidék

Több mint kétszázan indultak el a Barangoló Hegyvidék teljesítménytúrán június 3-án. A résztvevőknek tizenöt kilométert kellett megtenniük a célig, s közben nem ártott nyitott szemmel járniuk, hiszen a kirándulás végén mindenki egy helytörténeti kérdéssort kapott, hogy ne csak a testét, hanem az agyát is megmozgassa.
Már reggel fél nyolctól gyülekeztek az indulók a Barabás-villa kertjében, hogy fél órával később nekivághassanak a Kis-Sváb-hegy emelkedőjének. Hét állomásponton kellett megjelenniük, ezeken kerületi cserkészek várták őket, és igazolták a helyszín érintését. Aki begyűjtötte a hetedik pecsétet is, annak a Szépjuhászné közelében lévő pálos kolostor romjaihoz vezetett az útja.
A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény munkatársai a középkori templom maradványai mellett állították fel asztalaikat, és oklevéllel, kitűzővel, valamint paprikás krumplival várták a célba érkezőket. A fáradt és kíváncsi vándoroknak Dupay Mihály, a kolostor gondozója előadást tartott a pálos rend és a budaszentlőrinci kolostor történetéről.
A program zárásaként helytörténeti könyveket, valamint egy túra GPS-készüléket sorsoltak ki a rendezők. Ez utóbbi fődíjat egy frissen végzett túravezető, Bruschné Sepsey Katalin nyerte.

B. A.