A_gyurgyalag_nyert

A gyurgyalag nyert

Lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása a 2013-as év madaráról. A legtöbb szavazat a gyurgyalagra érkezett, így jövőre ennek a madárnak a védelmével foglakozik kiemelten a hegyvidéki központú szervezet.
Az „Év madara” program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, amelyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak – például gazdálkodóknak, vadászoknak, vagy épp a pedagógusoknak – különösen fontos szerepe van. Az év madarának csak olyan fajt javasol az MME, amelynek folyamatos védelmében tevőlegesen részt is vesz.
A gyurgyalag az egyik legszínpompásabb madarunk, hossza 25-29, szárnyfesztávolsága 36-40 centi. A melegebb éghajlatú nyílt tájakat kedveli, művelt területeken, legelőkkel, bokrokkal, facsoportokkal tarkított élőhelyeken fordul elő. Költési viselkedése különleges, mivel partfalakban, telepesen (gyakran a partifecskékkel együtt) fészkelő faj. Főleg nagyobb termetű repülő rovarokkal táplálkozik, és – mint az ilyen fajok általában – a legkorábban elvonulók és a legkésőbb érkezők közé tartozik. A telet Afrikában tölti.
Speciális táplálkozása és fészkelési viselkedése miatt állományát számos veszély fenyegeti. A civil szervezet Mindennapi Madaraink Monitoringja országos felmérési programjának adatai alapján a gyurgyalag hazai állománya az elmúlt több mint tíz évben mérsékelten csökkenő tendenciát mutat.
Az MME kampánya kitér majd a fészektelep-felmérésre, az elöregedett, benövényesedett telepek felújítására, újak létesítésére, a telepek ökoturisztikai hasznosíthatóságának bemutatására. Kezelni kívánják a méhészetekkel és szakmai szervezeteikkel fennálló konfliktusokat, valamint lakossági bemutató gyűrűzési akciókat szerveznek majd országszerte.

sz.