Celiranyos_segitseg_a_gyogyitoknak

Célirányos segítség a gyógyítóknak

Sokan azért nem szeretnek alapítványoknak, köztük a kórházak működését segítő szervezeteknek pénzt felajánlani, mert nem látják át, hogyan használják fel az adományt. Ezt felismerve egy fiatal édesanya, dr. Dura Mónika létrehozta a „Célirányos kezdeményezést”, aminek segítségével az adományozók maguk határozhatják meg, hogy hozzájárulásukból milyen hasznos eszközt vásároljanak egy-egy osztály számára.

Dr. Dura Mónika korábban jogászként dolgozott, azonban három évvel ezelőtt vezetői pozícióját felcserélte élete legfontosabb szerepére: ma két gyönyörű kisgyermek boldog édesanyja. „Alma lányom 2009 augusztusában, Domonkos pedig 2010 januárjában született, mindketten a Szent János Kórházban. Kórházi tartózkodásom alatt – a lelkiismeretes szakemberek összeszokott munkájának köszönhetően – boldogan tapasztaltam meg a zökkenőmentes szülés élményét. Amellett azonban, hogy a szakembergárda kifogástalanul felkészült, és maximálisan segítőkész munkát végzett, sajnos a kórház komoly eszközhiányával is szembesülni kellett” – mesélte a szülészeti osztályon szerzett tapasztalatait az édesanya.
Az eszközhiányt látva határozta el, hogy létrehoz egy honlapot (www.celiranyos.hu), amelyen közzéteszi a János kórház szülészeti és nőgyógyászati, illetve gyermekosztályának igényeit – mindazokat az eszközöket, amelyek beszerzésével javíthatók lennének az ellátás körülményei. Az árral együtt feltüntetett eszközök közül az adományozók kiválaszthatják azt, aminek megvásárlását szívesen támogatnák; a néhány száz forintos használati tárgyaktól a több millió forintos beruházásokig sok mindenhez hozzájárulhatnak.
„Kilenc hónappal ezelőtt indítottam el a kezdeményezést, ez idő alatt mintegy hatmillió forint gyűlt össze” – mondta az ötletgazda, aki az igények felmérésétől a legjobb ár-érték arányú eszközök megkeresésén át az adományozók felkutatásáig mindent egymaga végez, fizetség nélkül. A felajánlásokból több nagyobb értékű eszközt is sikerült beszerezni, így jutott hozzá a szülészet egy 2,3 millió forint értékű, nőgyógyászati műtétekhez használható, úgynevezett morcellatorhoz, amellyel műtéti vágás nélkül végezhetők el egyes beavatkozások. De darabonként közel hétszázezer forintért vásároltak három „napoztató” készüléket is, amely a babák sárgaságát szünteti meg.
A felajánlott összeg túlnyomó részét különféle cégek adták össze, ugyanakkor magánszemélyek is adományoztak. „Sokan a kezdeményezésem révén döbbennek rá arra, hogy akár pár száz, vagy néhány ezer forinttal is segítséget tudnak nyújtani, hiszen egy cumisüveg, egy lázmérő, egy párna vagy egy takaró ennyi pénzből is megvásárolható” – hangsúlyozta Dura Mónika.
„Nekünk nincs elég energiánk, hozzáértésünk a támogatók kereséséhez, Mónika ezt pótolja” – beszélt a jótékonysági munka fontosságáról dr. Madarasi Anna osztályvezető főorvos, a támogatásban részesített Aprónép Alapítvány kuratóriumának elnöke. A gyermekosztály vezetője szerint a „Célirányos kezdeményezés” óriási előnye, hogy átláthatóságot teremt, hiszen az adományozók nem egy általános célra, hanem konkrét beszerzésekhez adhatnak pénzt. Osztályuk a www.celiranyos.hu közreműködésével kapott már a többi között csecsemőmérleget, vérnyomás-, véroxigén- és vércukorszintmérő készülékeket, valamint egy különleges optikus fogót is, amellyel a gyerekek légzőszervébe került idegen testet lehet könnyen eltávolítani.
Madarasi Anna elmondta, hogy a következő hónapokban egy új ultrahangkészüléket szeretnének vásárolni. Jelenleg az ajánlatkérések fázisánál tartanak, ezt követően a megvásárolható gépeket tesztelik. Rendkívül nehéz feladatnak ígérkezik a vételár előteremtése, a beszerzés forrásigénye ugyanis körülbelül tizenötmillió forint. Remélik ugyanakkor, hogy ehhez is segít majd támogatókat találni a „Célirányos kezdeményezés”.

z.

A „Célirányos kezdeményezés” újabb adományozók jelentkezését várja a www.celiranyos.hu weboldalon. Jelenleg az Aprónép Alapítvány, valamint a Dr. Jánossy Tibor Szülészeti-nőgyógyászati Alapítvány által összeállított eszközöket, illetve ezek által a kórházban szülő nőket és gyermekeiket, valamint az ott dolgozó lelkiismeretes szakembereket támogathatjuk.Celiranyos_segitseg_a_gyogyitoknak_1