Lomtalanitas_a_Hegyvideken_2012

Itt a tavaszi lomtalanítás – óvjuk környezetünk rendjét!

Minden bizonnyal az év legmozgalmasabb, egyúttal legszemetesebb hete elé néz a Hegyvidék, az FKF Zrt. ugyanis március 31. és április 4. között tartja meg a szokásos kerületi lomtalanítást. A tapasztalatok szerint sok jóra nem számíthatunk – a „lomisok” már napokkal korábban megjelentek az utcákon –, azonban kis odafigyeléssel és a szabályok betartásával mindenki tehet azért, hogy jelentősen csökkenthetők legyenek a kellemetlenségek.
Ehhez egyebek között arra van szükség, hogy csak a megadott napon tegyük ki a kidobásra ítélt holmikat a házak elé, és ne engedjük be lakásunkba a pakoláshoz segítségüket felajánló idegeneket! – hívta fel a figyelmet Váczi János alpolgármester, aki lapunknak azt is elmondta, hogy a lomtalanítás jelenlegi rendszerét a kerület már évekkel ezelőtt szerette volna megszüntetni.
„Két éve az önkormányzat nyugat-európai mintára kidolgozott egy kuponos megoldást, ami lehetővé tette volna, hogy a társasházak egyénileg rendeljék meg a közterület-fenntartótól a szolgáltatást. Bár az FKF Zrt. hosszú tárgyalások után elfogadta a javaslatot, a lakók körében elvégzett reprezentatív közvélemény-kutatás azt az eredményt hozta, hogy a hegyvidékiek nem akarnak változást, amit a kerület vezetése tiszteletben tartott” – emlékeztetett az alpolgármester.
Hozzátette: a jelenlegi rendszert nem tartja jónak, hiszen a közel egy hétig tartó lomtalanítás és az ezzel járó szemét, valamint az idegenek huszonnégy órás közterületi jelenléte az elviselhetőnél nagyobb terhet ró a lakosokra. A Hegyvidéki Önkormányzat a kellemetlenségek enyhítése érdekében abban tud segíteni, hogy fokozottan felhívja az itt élők figyelmét: csak a kijelölt napokon helyezzék ki a lomtalanításra szánt tárgyakat. Emellett a lomtalanítás időszakában – a kerületi rendőrséget bevonva – megerősíti a járőröző közterület-felügyelet munkatársainak jelenlétét az utcákon.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hulladékhalmok legalább a duplájára nőnek a guberálás miatt, ugyanis a „lomisok” egy része hangos kalapálás kíséretében helyben nyeri ki az értékes anyagokat, főleg a különböző fémeket a szemétből. Nem javítja a lakosság közérzetét az utcájukban már napokkal korábban megjelenő, az éjszakát a házak elé parkolt autókban, rosszabb esetben a bokrok alatt eltöltő „ülők” látványa sem, akiknek az a feladata, hogy lefoglalják az ígéretesebb helyeket a konkurencia elől.
Ráadásul néhányuk nem éri be ennyivel, becsöngetnek a házakba, leszólítják a járókelőket, és felajánlják, hogy kiürítik a pincét, vagy lehozzák a padlásról, a lakásokból a kidobni való kacatokat. Az idő előtt kirakott hulladékkupacokat is elkezdik kiválogatni, ami csak még több szemetet eredményez.
„Számítunk az itt élők együttműködésére, akiktől elsősorban azt kérjük, hogy ne rakják ki idő előtt a szemetet az utcára. Annál is inkább, mert a szabályok megszegése miatt akár ötvenezer forintos pénzbírságot is kiszabhatnak a Hegyvidéki Közterület-felügyelet rendőrökkel megerősített járőrei” – hangsúlyozta Váczi János.
Legalább ennyire fontos, hogy vigyázzunk a saját és szomszédjaink értékeire, ne hagyjuk nyitva lakásunk ajtaját, ablakát. Érdemes a lomtalanítás utáni időszakban is fokozottan figyelni értékeinkre, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a guberálók között felbukkannak bűnözők is, akiknek ez az időszak jó lehetőség arra, hogy kifigyeljék a lakók otthon tartózkodási szokásait, és ilyenkor megugorhat a lopások, betörések száma. Ha bármilyen gyanús jelenséget tapasztalunk, azonnal – akár éjjel is - hívjuk a Hegyvidéki Közterület-felügyelet ügyeleti telefonszámát (06-30/623-9973) vagy a kerületi rendőrkapitányságot a 457-5650-es, illetve a 457-5690-es telefonszámon.

mm.