A_lanyok_is_focizzanak1

A lányok is focizzanak!

Amikor Dénes Andrással, a Hegyvidék SE labdarúgóinak vezetőjével az egyesület legnagyobb létszámú szakosztályáról beszélgettünk, arra kértük, mondjon olyan „címkéket”, amelyeket jellemzőnek tart a 2011-ben szinte teljesen újjászervezett helyi futballra. Némileg meglepő módon a szakosztályvezető elsőként az egyenjogúságot említette.

 

– Akkor is ezt mondanám a labdarúgó-szakosztályra, ha a kérdés arra irányult volna, hogy mire vagyok a legbüszkébb – magyarázta Dénes András. – A Hegyvidék SE ugyanis azon egyesületek közé tartozik, amelyekben a férfi- és a női szakág is erős, ráadásul – a Hegyvidéki Önkormányzat segítségének és a TAO terhére gyűjthető támogatásoknak köszönhetően – a létszámra sem panaszkodhatunk. Kétségtelen, hogy a női futballhoz erős a kötődésem, de nem emiatt állítom: az, ha minél több lány megismerkedik a labdarúgással, elsősorban a „nagy testvér” férfilabdarúgás számára fontos!

Tehát a fiúk érdeke, hogy a lányok is focizzanak?

– Én inkább úgy mondanám, össztársadalmi érdek, de vitathatatlan, hogy mindebből a legtöbbet a férfilabdarúgás profitálhatja. Elég abba belegondolni, hogy a családi sportok között egyébként is legnépszerűbbnek számító labdarúgás még inkább közkinccsé válhat, ha a lánytestvérek is részesei lehetnek a játéknak. A családok így nem szakadnak szét apa-fiú és anya-lány párosra, hanem együtt futballoznak. Az is bizonyított, hogy a vegyes csapatokban játszó lányok kialakítják, illetve javítják a srácok szocializációs képességeit, hiszen a kisfiúk megtanulják érteni, elfogadni, tisztelni a másik nemet. Mindemellett az sem elhanyagolható, hogy a futballozó lányok – a hat–huszonöt éves korosztály tagjai – szurkolóként, ezáltal fogyasztóként jelennek meg a futballpiacon, vásárlásaik pedig főként a férfilabdarúgást gazdagítják. A támogatók, szponzorok számára új célcsoportot jelent ez a réteg. A cégek szívesebben csatlakoznak a férfilabdarúgáshoz is, ha üzenetük szélesebb közönséghez jut el. További érvem, hogy a kereskedelmi médiumokban roppant jelentős, sőt talán a legnagyobb büdzsével azok a cégek vannak jelen, amelyek termékeikkel, szolgáltatásaikkal főként a nőket célozzák meg. Miért maradna le ezekről a pénzekről a férfilabdarúgás? Biztosak lehetünk benne, hogy azok a lányok, asszonyok, akik maguk is futballoztak, családanyaként, pedagógusként, marketingszakemberként, de akár cégvezetőként is nyilvánvalóan "futballbarátabbak" lesznek, mint azok a társaik, akiktől idegen a foci.

Mennyiben befolyásolja mindez az utánpótlás-nevelést?

– Mindannyian tudjuk, hogy a labdarúgást nem lehet elég korán kezdeni. Stratégiai cél az óvodás, kisiskolás csapatok szervezése. Segíti a gyerekek bevonását a labdarúgásba, ha a nagyon fiatal labdarúgókkal szakképzett női edzők, egykori játékosokból lett "pótmamák" foglalkoznak. És még egy: Magyarország kormánya stratégiai eszközként határozta meg a sportot, ezen belül elsősorban a labdarúgást, az általános népegészség javítása, a betegségmegelőzés érdekében. Ne feledjük: honfitársaink több mint fele nő…

A Hegyvidék SE hagyományosan hangsúlyt helyez a női focira. A jelenleg is zajló bajnokságokban milyen eredményekkel büszkélkedhetnek?

– A mostani bajnoki évet elsősorban az építkezésnek szenteljük, ennek ellenére örömmel mondhatom, hogy már most sikerült teljessé tenni a rendszert. Felnőttcsapatunk – többségében még iskolába járó játékosokkal – vezeti az NB II-es bajnokságot, okkal remélhetjük, hogy ismét kiharcoljuk az élvonalbeli tagságot. A női labdarúgásban egyedülálló módon lesz U17-es, U15-ös és U13-as csapatunk, ahogyan a futsal szakágban is a teljességre törekszünk. Mindez száz-százhúsz igazolt, rendszeresen edző, valamilyen – a lányok esetében többnyire nem is területi, hanem országos – bajnokságban versenyző labdarúgót jelent.

Nehéz meggyőzni a lányokat arról, hogy focizzanak, vagy jönnek „csapatostól”?

– Az a tapasztalatunk, hogy a bátrabbak előbb-utóbb ránk találnak, azonban még mindig szép számmal vannak olyanok, akik talán nem is tudják, hogy létezünk, pedig szívesen fociznának. Most elsősorban a jövőre U13-as korosztályban induló, azaz 2000–2001-ben született játékosokkal felálló csapatba keresünk lányokat, jó volna, ha meg tudnánk duplázni a jelenlegi tíz körüli létszámot. Biztatom a szülőket, ha focizni szeretne a kislányuk, keressenek a denes.andras@hegyvidekse.hu e-mail címen vagy a Városmajor utcai uszoda épületében működő irodában!A_lanyok_is_focizzanak2

Os.