Partizanok_a_Varosmajorban

Partizánok a Virányosban

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az alsós gyerekek körében a Hegyvidéki Diákolimpia egyik legjobban várt eseménye a partizánlabda-bajnokság. Így volt ez most is, a hagyományoknak megfelelően a Virányos Általános Iskolában megtartott versenyen hét iskola nyolc csapata szállt harcba a győztesnek járó aranyéremért (a házigazda a szabályok szerint két gárdát indíthatott).
A feladat nem egyszerű, a jól ismert kidobóshoz hasonlító partizánlabda az egyik legösszetettebb csapatjáték, amiben a gyorsaság és a labdaügyesség mellett az összeszokottságnak és az edzettségnek is komoly szerepe van. A végső győzelemre éppen ezért az a csapat a legesélyesebb, amelynek tagjai minél jobban együtt mozogva képesek maradéktalanul betartani az eltervezett taktikát.
A pályát négy részre osztják, mindkét oldalon hátul helyezkednek el a legjobb dobók, míg a többi játékos velük szemben, az átellenes oldalon áll fel. Nekik az a feladatuk, hogy elkerüljék a hátulról érkező labdákat, ha ez nem sikerül, csatlakozniuk kell a dobókhoz. Az a csapat nyer, amelyiknek a játékidő lejártakor több játékosa marad a pálya közepén. Elképzelhető, hogy valamelyik alakulat a lefújás előtt kipontozódik, ilyenkor a hátralévő időtől függetlenül vége a játéknak.
Nehézsége ellenére a partizánlabda rendkívül népszerű, aminek az az oka, hogy a kevésbé ügyes gyerekek is megtalálják a helyüket a csapatban. Olyan közösségi, az együttműködésre építő sport ez, ami minden résztvevő számára örömet és sikerélményt okoz.
Nem véletlen tehát, hogy a végeredménytől függetlenül az idei versenyen is mindenki kiválóan érezte magát, az ifjú partizánok hangos ovációval kísértek minden egyes kidobást. Ez legtöbbször a Tamási Áron iskola diákjainak sikerült, akik a tavalyi ezüstérem után ezúttal eggyel feljebb állhattak a dobogón. A második helyet a Pannonia Sacra iskola szerezte meg, míg a bronzérmet a Jókai Mór vihette haza.

(ály)

 

Végeredmény: 1. Tamási Áron, 2. Pannonia Sacra, 3. Jókai Mór, 4. Németvölgyi, 5. Virányos 1. csapata, 6. Zugligeti, 7. Virányos 2. csapata, 8. ELTE Gyakorló.