Tilos_az_avaregetes

Tilos az avarégetés

Több tízezer forintos pénzbírságot kockáztat, aki égetéssel próbál megszabadulni a kertjében felhalmozódó kerti hulladéktól, avartól. A Budapest szmogriadótervéről szóló 69/2008. (XII. 10.) Főv. Kgy. rendelet egy tavalyelőtt elfogadott módosítása ugyanis 2011. december elsejét követően megtiltja a kerti zöldhulladék szabadtéri elégetését a főváros közigazgatási területén (valamennyi magántulajdonú telken, továbbá közterületen és intézményi területen).

Avarnak, illetve kerti hulladéknak minősül a kertészeti munkálatok során keletkezett növényi maradvány, a fűkaszálék, a lomb-, ág-, gally-, szár- és gyökérmaradvány, a levél, szár és nyesedék, amiknek a megsemmisítését elsősorban komposztálással kell megoldani. Ehhez a Hegyvidéki Önkormányzat évek óta ingyenes komposztládák biztosításával járul hozzá.
Továbbra is működik a zöldhulladék-kezelés rendszere, az FKF Zrt. ingyenesen elszállítja a kifejezetten erre a célra szolgáló, a cég logójával ellátott, zöldhulladékot tartalmazó gyűjtőzsákokat. A rendelet betartását a Hegyvidéki Közterület-felügyelet, valamint a polgármesteri hivatal szakirodájának munkatársai ellenőrzik, a szabályok megszegői ötvenezer forintig terjedő pénzbírságra számíthatnak.

em.