Agyaltak_rajta

Agyaltak rajta

Országos játéktervezési, játékfejlesztési pályázatot hirdetett meg „1359 cm³ – Agyalj rajta!” címmel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) az Országos Főépítészi Iroda támogatásával. Az 1359 köbcentiméter az emberi agy átlagos térfogatát jelképezi, a pályázóknak e méreten belüli játékot kellett tervezniük, fejleszteniük.
A februári kiírásra több mint háromszázhatvan regisztráció érkezett, a kétfordulós verseny döntőjébe végül a tíz továbbjutóból és kilenc meghívott pályázóból nyolc alkotás jutott be. Számtalan szellemes és hasznos ötlet született, ezt bizonyította a nyolc legjobb pályamű bemutatása. Egyaránt volt köztük készségfejlesztő, szórakoztató, logikai és kapcsolatépítő játék.
A pályázat kétmilliós forintos fődíját a „Build & Lead” elnevezésű közösségépítő játék nyerte el. A bírálók szerint az alapötlet, a játék működése eredeti és egyszerű, a programban megjelenő sokszögek alkalmazásának kivitele rendkívül igényes, emellett kiemelkedő a grafikai minőség, valamint a megbízható, jól működő szoftveres háttér is. A „Build & Lead” Sárosi Róbert és kollégái munkája.
A tárgyjátékoknál a szerencsés kivételek közé tartoztak azok, amelyek egy hagyományos, ismert metódust tudtak néhány új ötlettel egyedivé tenni. Ilyen a hg.hu különdíjával elismert AXYZ, Domán Rajmund és Sáfrány Attila munkája, amely átlátszó polimerkártyákkal kimozdítja a megszokott síkból a klasszikus kártyajátékokat, és az egyes lapok egymásra helyezésével hoz létre újszerű játékszituációt.
A MOME különdíját Kiss Bence Ádám és Nagy Ágoston munkája, a Tactile, a táblagépek kijelzője által felismerhető kockakészlet nyerte, amely átmenetet teremt a hagyományos társasjátékok és a virtuális térben, a képernyőn zajló tevékenységek között. A zsűri véleménye szerint a Tactile különösen alkalmas a további fejlesztésekre, és ezeknek csak egy lehetséges útja a játékfejlesztés.

 

ai