Aparol_fiura1

Apáról fiúra – két Gáborjáni kiállítása

Gáborjáni Szabó Kálmán és Gáborjáni Szabó Péter alkotásaiból nyílt kiállítás a MOM Kulturális Központ kupolatermében. Az Apa és fia című tárlat megnyitója előtt emléktáblát avattak az elhunyt édesapa tiszteletére.

Gáborjáni Szabó Kálmán (1897–1955) festő, grafikusművész, a Debreceni Református Kollégium rajztanára, majd később igazgatója élete utolsó hat évében a Kiss János altábornagy utca 34. alatti házban lakott családjával. A művészvilág elismerte, szerette őt, sokan sokszor meglátogatták hegyvidéki otthonában. Május 16-án este fehér lepel borította az épület új ékességét, a Gáborjáni-emléktáblát, amelyet ünnepi keretek között avattak fel.
„Azt remélem, hogy a tábla méltó emléket állít e nagyszerű művész életének és munkásságának, hogy a jelen és a jövő nemzedékei megismerhessék, ki volt ő, miként gazdagította nemzetünk – egyben kerületünk – kulturális életét” – mondta az avatón Fonti Krisztina alpolgármester, aki Gáborjáni Szabó Kálmán szintén művész fiával, a 77 éves Péterrel közösen leplezte le az emléktáblát.
A tiszteletadás azonban ezzel nem ért véget: a MOM Kulturális Központ kupolatermében Apa és fia címmel beszélgetéssel egybekötött kiállításmegnyitót rendeztek. Feledy Balázs művészettörténész méltatta az alkotásokat, míg Sipos Endre filozófus az apa–fiú-viszonyról beszélt, s kiemelte, teher és áldás is lehet, ha valakinek olyan édesapja van, mint az építész, irodalmár Péternek.
„Az emléktábla-állítás ötlete mellett felmerült az is, hogy egy tárlatot kellene létrehozni, ami kettejükről szól – beszélt a háttérről Gonda Attila, az önkormányzat munkatársa, aki azt is elárulta, hogy Gáborjáni Szabó Péter Az építész naplója című könyvének megjelenését a Hegyvidéki Önkormányzat támogatta. – Mindketten tehetséges művészek, jelentős munkákkal. A kiállítás szépsége, hogy nincs kontraszt a műveik között. Egy szép ívet látunk: miként táplálkozik apja munkásságából a fia, aki egy másik művészeti vonalon alkot.”Aparol_fiura2
„Egy korszak összegzését lehet látni a MOM-ban” – osztotta meg lapunkkal örömét Gáborjáni Szabó Péter, akivel a megnyitón Kondor Katalin újságíró beszélgetett a debreceni évekről, a mai építészetről és a családdal kapcsolatos emlékeiről. A kiállításon a két Gáborjáni komplex, organikus műveivel találkozhat a látogató: fametszetek, rajzok és grafikák mutatják be mindazt, ami a Gáborjáni családban apáról fiára szállt.

B. Mimi