A_boldogasszony_csipkeje

A boldogasszony csipkéje

A málna (Rubus idaeus) Magyarországon őshonos, föld alatti tarackokat hajtó, kb. két méter magas félcserje. Májustól augusztusig laza, fehér fürtökben virágzik. Európa-szerte megtalálható, a mediterrán országokban inkább a hegyekben. Mi, magyarok, népiesen a boldogasszony csipkéje néven emlegetjük.
Az ókorban elsősorban gyógynövényként ismerték, a középkorban főleg a kolostorokban termesztették. Carolus Clusius 1061-ben vörös és sárga fajtákat különböztetett meg. Enyhe hasmenés esetén kiváló a hatása. A várandós kismamák szívesen fogyasztják teáját a terhesség utolsó heteiben, mivel ellazítja a kismedence tájékának izomzatát, így könnyebb lesz a szülés.
A málna a sütemények, édességek gyöngyszeme – ezúttal egy különösen finomat ajánlunk a figyelmükbe.

Málnahabos kocka

Érdemes a tészta elkészítésével kezdeni: megolvasztunk 2 deka margarint és 10 deka jó minőségű étcsokoládét. Habosra és sűrűre keverünk 4 tojássárgáját 4 evőkanál vízzel és 14 deka cukorral. Hozzáadjuk a csokoládés keveréket. A tojások fehérjét 1 csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és rákanalazzuk a tojásos masszára. Átszitálunk 10 deka finomlisztet fél kiskanál sütőporral és 5 deka étkezési keményítővel, majd az egészet óvatosan beleforgatjuk a tojásos krémbe.
Kibéleljük sütőpapírral egy négyszögletes sütőforma alját, belesimítjuk a piskótamasszát, és a közepesnél kissé melegebb sütőben (200 Celsius-fokon) kb. 20 percig sütjük. Azon forrón kiborítjuk a tepsiből, a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla, és hagyjuk, hadd hűljön ki.
Közben hozzáfogunk a töltelékhez: beáztatunk 5 lap fehér zselatint, és 50 deka málnából félreteszünk néhány ép, hibátlan szemet. A maradékot átnyomjuk egy szitán, összekeverjük 10 deka cukorral, a zselatint lecsöpögtetve lassú tűzön feloldjuk, összekeverjük a pépes málnával, majd jól lehűtjük. Ez idő alatt kemény habbá verünk 3,75 deci tejszínt, és amikor a gyümölcspüré dermedni kezd, összekeverjük a habbal.
A piskótát széltében kettészeljük, az egyiket sütőlapra fektetjük. A hosszú oldalai mentén alufóliából a süteménynél magasabb széleket hajtogatunk. A tejszínes málnahabot rákenjük a piskótalapra, majd ráfektetjük a másik lapot. Másfél deci tejszínt 1 csomag vaníliás cukorral kemény habbá verünk, és azt is a süteményre kenjük. Óvatosan levesszük a fóliát, és egyforma kockákra szabjuk a habos málnást.
Nyolc deka étcsokoládéból egy karalábévájóval faragjunk le vékony csokoládéforgácsokat, és a félretett málnaszemekkel együtt díszítsük fel a pompás nyári csemegét!

J. M.