Folklorba_zart_hagyomany2

Folklórba zárt hagyomány

A kerületi iskolák néptáncosai, ha csak néhány órára is, ismét kiszakították szüleiket és a többi nézőt a komor mindennapokból. A tizenhatodik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Néptánc Fesztivál az idén is hatalmas sikert aratott.

„A néphagyomány tart meg bennünket magyarnak, s a nemzetközi műveltség tesz bennünket európaivá. Ha azonban csak az európaiságra törekszünk, lehetünk nagy műveltségű népek, de minél hamarabb megszűnünk magyarnak lenni...” – idézte Győrffy István 1939-es gondolatait Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke a XVI. Hegyvidéki Néptánc Fesztivál megnyitóján.Folklorba_zart_hagyomany1
A Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola diákjai a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is csatlakoztak a népi hagyományokat ápoló mulatsághoz, és boldogan vették újra birtokukba a színpadot. Rajtuk kívül ott voltak az évtizede megszokott fellépők is: a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola, a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola, a Németvölgyi Általános Iskola, a Zugligeti Általános Iskola, a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium, valamint az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói.
Az előadók a néptánc majd' minden típusát bemutatták a publikumnak: volt Galga-menti, Küküllő-menti, pünkösdölő, Siebenschritt, Hochzeitspolka, ugrós és székely. A Jókai Mór iskola néptánccsoportja, a Gézengúzok elképesztő profizmussal ropták. „Elsős korom óta táncolok. Nagyon szeretem, sok jót kaptam tőle: megnyugtat, ha ideges vagyok, és rengeteg barátra tettem szert. Szeretnék olyan jó lenni, mint a Gézengúzok!” – mesélt a folklórral való kapcsolatáról Kíra, a Kós Károly iskola tanulója.Folklorba_zart_hagyomany3
A tánc mellett az énekek is nagy sikert arattak. Kállay Zorka, az Arany János iskola harmadikos tanulója egyedül, népi ruhában állt ki a színpadra, a pici lány szinte elveszett a hatalmas pódiumon... A gyimesi dalokat azonban úgy adta elő, amire senki nem számított. Nem hiába szokta őt felkérni az iskolája, hogy tehetségével tegye színesebbé az ünnepségeket.
A fesztivál végén a Hegyvidéki Önkormányzat jóvoltából a fellépő iskolák mindegyike CD-lejátszót kapott. Jövőre ismét a húrok közé csap majd a Rojtos zenekar, és a gyerekek újra megmutathatják, mennyit fejlődtek az eltelt esztendőben. „Én is rendszeres nézője vagyok a Hegyvidéki Néptánc Fesztiválnak. Anna lányom, aki idén érettségizik, kis elsősként kezdett táncolni, azóta minden évben fellép itt” – mondta Sikota Krisztina, célozva ezzel arra, hány és hány gyerek vált nagykorúvá a fesztivállal együtt.

Boussebaa Mimi