Folytatodik_a_kismamatorna

Folytatódik a kismamatorna

Idén is lehet jelentkezni a Hegyvidéki Önkormányzat által támogatott, ingyenes kismamatornára és szülésfelkészítő programra. A foglalkozások nemcsak a várandós időszak alatti testi és szellemi felkészülést szolgálják, hanem ahhoz is hozzájárulnak, hogy a kismamáknak pozitív képük alakuljon ki a szülésről.

A kerületben élők egészségi állapotának megőrzése, javítása érdekében számos prevenciós programot indított az önkormányzat az elmúlt években. A térítésmentes kismamatornákat és szülésfelkészítő foglalkozásokat 2011 nyarán hirdették meg első alkalommal, a Jaczó Zsuzsa Tornastúdióval együttműködve. A programra tavaly több mint százhúszan jelentkeztek, ezért az önkormányzat úgy döntött, ez év júniusától továbbra is lehetővé teszi a kerületi kismamák számára, hogy tíz alkalommal ingyenesen részt vehessenek az oktatáson.
„A cél az, hogy a kismamák meg tudják őrizni a terhesség előtti fizikális állapotot, megfelelő erőnlétük legyen a szüléshez, és a későbbiekben is könnyebben tudják viselni a terheket” – foglalta össze a speciális torna lényegét Jaczó Zsuzsa szülésznő, aki anyaként is jól ismeri a várandósok igényeit. A szervek vérellátását, oxigénellátását segítő tornák során hangsúlyt kap a gerinc, a hát erősítése, valamint a gátizmok rugalmasságának edzése, hogy azok tágulékonyabbá válhassanak a szülésig. Mivel a vese túlterheltsége miatt a kismamáknak általában megdagad a lábuk, a lábfejet és a lábszárat is megmozgatják a keringés fokozása érdekében.
„A torna a terhesség tizenkettedik hetétől egészen a szülésig ajánlott” – mondta Jaczó Zsuzsa. Mint mesélte, előfordult már az is, hogy valaki közvetlenül az órájáról ment szülni a kórházba. A szülésznő szerint az egészséges kismamák mindegyikének jót tesz a mozgás, kivéve a koraszülés veszélye esetén: ha a méhszáj kinyílik, onnantól orvosi kezelésre van szükség.
A kismamatornák mellett – amelyek jelenleg heti négyszer indulnak – szerdánként szülésfelkészítő foglalkozásokon is részt vehetnek az érdeklődők. Ezeken a baráti hangulatú összejöveteleken az első alkalommal a szülés előtti két hét teendőiről esik szó, a többi között arról, hogyan lehet kezelni a jósló-fájásokat, mikor kell feltétlenül kórházba menni. A második órán a vajúdási (tágulási) időszak a téma, a fájdalomcsökkentés lehetőségeit veszik számba, illetve arról beszélgetnek, hogyan lehet légzéssel, lazítással, valamint az erő koncentrálásával gyorsítani a szülés menetét. Végül a harmadik találkozón az utolsó fél órát tekintik át: a lehetséges testhelyzeteket, illetve a természetes és a gátmetszéses szülés körülményeit ismerhetik meg a kismamák.
„Sajnos nagyon sok téves információ, rémhír jelenik meg a sajtóban és az interneten a szülésekkel kapcsolatban” – jegyezte meg Jaczó Zsuzsa, aki a foglalkozásain nemcsak testileg és szellemileg, hanem lelkileg is igyekszik felkészíteni a résztvevőket. Mint hangsúlyozta, azt szeretné elérni, hogy a kismamák pozitív képet alakítsanak ki magukban a szülésről.

z.

A programmal kapcsolatban további információk kérhetők Jaczó Zsuzsától. A tornastúdió címe: XII., Böszörményi út 8. fszt. 4. Telefon: 06/30-250-6557. E-mail: jaczozsuzsa@gmail.hu. Honlap: www.jaczozsuzsatornastudio.hu.