Gyerekek_a_kozeppontban

Gyerekek a középpontban

Gyermekközpontú programokkal készülnek a rendvédelmi szervek június 2-án a Gesztenyés kertben. A közrendvédelmi napon a rendőrök, tűzoltók, polgári védelmi szakemberek érdekes és látványos bemutatókkal várják a hegyvidéki családokat.

Nagy hagyománya van a Hegyvidéken a rendvédelmi szervek családi programjainak – a Hegyvidéki Napok lényegében a korábbi évek közrendvédelmi napjaiból fejlődött ezerszínű kerületi fesztivállá. A mostani eseménysorozatnak is hangsúlyos szereplői lesznek az egyenruhások, akik élvezetes bemutatókkal, játékokkal igyekeznek megismertetni a közbiztonságért végzett sokrétű tevékenységüket.
Látványosnak ígérkezik a tervezett kommandós és katasztrófavédelmi kutyás bemutató, de sok érdeklődőre számítanak a járműkiállításon is. A rendőrségi autók, motorok mellett egy tűzoltó-szerkocsit is elhoznak a Gesztenyés kertbe, emelőkosarában a magasságtól nem rettegő jelentkezők madártávlatból vehetik szemügyre a környéket.
A szórakoztató programok sorába illeszkedik a lézer- és a szivacslabdás lövészet, a célba dobás, míg az interaktív ismeretterjesztés körében említhetjük az autóvezetés-szimulátort, vagy a rabosítás klasszikus technikáinak bemutatását. Rabosítás alatt nem a rácsok mögé zsuppolás értendő: a rendőrségi szakzsargonban ez a büntetőeljárás alá vont személyről készítendő arcfényképfelvételt és a tízujjas ujjnyomatlap készítését jelenti – ez utóbbit próbálhatják ki a résztvevők.
„Programjaink elsősorban a gyerekeket szólítják meg” – mondta a kerületi rendőrkapitányság vezetője. Hoffmann Kornél rendőr százados a gyermekközpontúságot azzal magyarázta, hogy a szemléletformálást, a bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági ismeretek átadását a lehető legkorábban érdemes elkezdeni. Az oktatás természetesen játékos formában történik, hiszen csak így lehet ráirányítani a kicsik figyelmét az őket is érintő kérdésekre.