Kismamatorna_az_egeszsegnapon

Kismamatorna az egészségnapon

Tizenötfajta felnőtt- és kilencféle gyermekgyógyászati szűrésen vehetnek részt az egészségtudatos hegyvidékiek a Sportmaxban június 2-án 10–15 óráig. A gyerekek számára végzett vizsgálatok között több újdonsággal is találkozhatnak a Hegyvidéki Egészségnap vendégei.

Hosszú évek óta fokozott érdeklődés kíséri az önkormányzat által szervezett egészségmegőrzési programokat: a prevenciós előadások mellett, amelyek ez évtől „Egészségesen a Hegyvidéken” – Szabadegyetem néven zajlanak, a Hegyvidéki Szűrőszombatok a leglátogatottabbak. A nyári szünet előtti legutolsó szűrőszombatot június 2-án, a Hegyvidéki Napok keretében, az egészségnapon tartják, a Szent János Kórház egyik orvosa műszeres szájüregvizsgálatokat végez.
A János kórházból aznap más szakemberek is érkeznek a Sportmaxba. Az intézmény szakdolgozói szemészeti, kardiológiai, bőrgyógyászati, reumatológiai, fül-orr-gégészeti, mammográfiai, illetve csontritkulással, hallással és helicobacter-fertőzéssel kapcsolatos szűréseket végeznek. Az otthoni szakápolók koleszterin-, vércukorszint- és vérnyomásmérésben vesznek részt, ifjúsági fogorvosok a fogak állapotát tekintik át, magán-egészségügyi szolgáltatók pedig allergológiai, neurológiai és urológiai vizsgálatokkal készülnek.
A tavaly őszi egészségnapon vehettek részt először az érdeklődők gyermekgyógyászati szűréseken. Mivel ezek is rendkívül népszerűnek bizonyultak, kibővítették a vizsgálatok választékát, most már koleszterin- és vércukorméréssel, valamint szemészeti szűréssel is várják a gyerekeket és szüleiket. A szülők különféle tanácsadásokat is meghallgathatnak, az anyatejes táplálástól a babamasszázson át a nevelési és tanulási problémák kezeléséig sok fontos témáról lehet védőnőkkel, orvosokkal konzultálni.
Az egészségnapon az önkormányzat támogatásával újrainduló kismamatorna prevenciós programot is bemutatják az érdeklődőknek. Júniustól ugyanis, a nagy népszerűségre való tekintettel, ismét lehet jelentkezni a kerület jóvoltából térítésmentes kismama- és születésfelkészítő tornára, aminek fő célja a Hegyvidéken élő kismamák és születendő gyermekük egészségének megőrzése, illetve a későbbi betegségek megelőzése.