Mindenkinek_jar_az_Alma-buli

Mindenkinek jár az Alma-buli!

„Hazajövünk” – mondja tömör egyszerűséggel Buda Gábor, az Alma együttes vezetője. A hegyvidéki gyerekek valóban tárt karokkal várják vissza a Ma van a szülinapom és sok más sláger szerzőit-előadóit. Június 2-án 10 órakor találkozhatnak velük ismét a Gesztenyés kertben.

– Az együttes 1996-ban alakult, gimnáziumi barátok voltunk, a népi ihletésű zene és az irodalom szeretete hozott össze bennünket – meséli Buda Gábor. – Még abban az évben létrehoztuk első klubunkat a Virányosi Közösségi Házban, kimondottan felnőtteknek. Telt házas sikert hozott számunkra, a fellépők listáján szerepelt Bródy János, Huzella Péter, Papp János és Sólyom Tamás.
Gábornak azonban volt egy „második élete” is. Sikeres gyermekszínészként szíve egyik fele a színpadon maradt. Zenekarával részt vállalt több zenés színházi és irodalmi produkcióban is, dolgozott együtt Halász Judittal, Lukács Sándorral, Hegedüs D. Gézával.

– Hamarosan jött a nem várt fordulat – folytatja az együttes frontembere. – Elraboltak a gyerekek! Meghívtak a kamaraerdei gyermektáborba, ahol olyan sikerünk volt, hogy helyben négy felkérést kaptunk iskoláktól és óvodáktól.

Az Alma együttes – további zenekartagok: Maroevich Zsolt (brácsa), Szabó Tibor (gitár, bouzouki, tambura, ütősök), Székely Zoltán (furulya, kaval, tilinkó és szaxofon) – megpróbálta mindkét vonalat folytatni, de észrevették, hogy a szülők egyre gyakrabban magukkal viszik csemetéiket a felnőtteknek szóló, Ady Endre, József Attila, Kányádi Sándor vagy éppen Nagy Bandó András megzenésített verseiből összeállított műsorokra is.

– Az apróságok élvezték a zenét, de a szöveg nem jutott el hozzájuk. Egy idő után elvesztették az érdeklődésüket, és megosztották az előadást. Rájöttünk, a kicsik kihagytak egy lépcsőfokot a verses zenék megértésében. Döntenünk kellett. Sikerélményeinkre hagyatkozva a gyermekközönséget választottuk.

Első CD-jükből, amely nem meglepő módon az Alma címet viselte, több száz példányt még jótékony célra adományoztak. A másodikból, a Téli alma, nyári alma címűből már több mint 25 ezret adtak el, majd sorban jöttek a gyémántlemezek. A „zöld érzés” szülte az egyedi hangzású, etno elemekkel fűszerezett Bio CD-t; az Ökoriadó program ihlette a Minimaxi Maxi „humorral tudatformáló” nagylemezt, amelynek slágere, a Szuperkukák az ismert gyermekcsatorna egyik szignálja lett.

Kiadtak albumot Bródy János legismertebb gyerekszámaival, „almás” hangszereléssel; Böszörményi Gyula Kerekalma mesék című könyvmellékleteként megjelentettek húsz mese-dalocskát; és van koncert-DVD-jük is Mars a buliba! címmel. Bartos Erikával közösen készítették el a Balaton mesekönyv és CD kombinációt, majd a tizenhárom epizódból álló, Kínában nagy visszhangot kiváltó Bogyó és Babóca rajzfilmet. Mindezt évi háromszáz fellépés mellett!

„Sikerük kulcsa a nevető- és táncizmokat egyaránt megmozgató képességük” – írja egy méltatójuk, és ez így igaz. Az Alma együttest élőben lehet élvezni a legjobban. S hogy mit üzen Buda Gábor a Hegyvidék ifjainak?

– A szülőket nem ám otthon hagyni június másodikán – anyukáknak és apukáknak is jár a buli!