Minilexikont_keszitettek_a_diakok

Minilexikonokat készítettek a diákok

Először rendeztek a kerületben könyvtárhasználati versenyt az általános iskolák negyedik osztályosai számára. A levelezésben zajló első két forduló után a döntőt az ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola épületében rendezték, ahol a résztvevők – négy iskola harminc diákja, összesen tíz csoportban – egy képes lexikon elkészítését kapták feladatul. Természetesen nem egy több száz oldalas mű összeállításáról volt szó, csapatonként hat-hat címszót kellett írásban megmagyarázni, illetve rajzokkal illusztrálni.
„A gyerekek bármilyen kézikönyvet használhattak munkájukhoz. A verseny célja éppen az volt, hogy az alsó tagozatosok a könyvtárhasználati órák során megszerzett ismereteiket a gyakorlatban is alkalmazhassák” – mesélte a szervező, Donkó Erika. Az ELTE-gyakorlóiskola könyvtárostanára kiemelte, hogy a diákokat kiválóan felkészítették kerületi kollégái – az Arany János iskolában Sipos Szilvia, a Kós Károlyban Sándorfi Mária, a Virányosban Perlainé Vezér Katalin, a Zugligetiben pedig Preetz György –, így a gyerekek már rutinosan fogtak bele a szócikkek összeállításába.
A zsűri döntése alapján végül három gárda is átvehette a győztesnek járó díjat. Holtversenyben az első helyen végzett a Virányos két csapata (Molnár Dóra, Nagy Anna és Szigeti Adél, illetve Baltás Fanni, Szalóczi Alida és Szűcs Nóra), valamint a Kós Károly iskola egyik teamje (Rupnik János, Szabó Bence és Móger Máté).
Mivel a zsűritagok kevés különbséget találtak az elkészült lexikonok között, ezért a többieket is dobogós helyre rangsorolták: három csapat második, a további négy pedig harmadik helyezést érdemelt. A szervezők reményei szerint a résztvevők jövőre a felső évfolyamosok számára hirdetett Országos Bod Péter Könyvtárhasználati Versenyen is képesek lesznek kamatoztatni tudásukat.

z.