Nemzetkozi_Tamarazene

Nemzetközi Tamarazene

Klasszikus alapokon nyugvó jazz: sztenderdek, saját szerzemények és improvizáció egészen egyéni felfogásban. Talán így lehetne leginkább jellemezni a Gesztenyés kertben június 2-án 14 órakor fellépő Tamarazene duót.

A Tamarazene az első és egyetlen jazzduó hazánkban, amely ének-zongorára és dobra épül. Ez a felállás még nemzetközi viszonylatban is ritkaságszámba megy: Mózes Tamara és Horváth Dániel ketten teremtik meg azt a hangzást, amit általában egy többtagú jazzegyüttes szokott megszólaltatni, és mindezt úgy, hogy állandó interakció van mind a két zenész, mind a zenészek és a közönség között.
A Tamarazene megnyerte a 2008-as Ki-látó Tehetségkutató versenyt, 2009 áprilisában a MAMF Könnyűzenei Tehetségkutatón is első díjat szerzett, 2009 májusában pedig a Bukaresti Nemzetközi Jazzversenyen a duót a zsűri legjobb négy zenekar közé választotta.
Mózes Tamara 2009 szeptemberében felvételt nyert a párizsi Conservatoire Régional jazzének szakára, amire mindössze két növendék kapott lehetőséget, így a hazai koncertezés mellett Franciaországban folytatta tanulmányait. 2011-ben Francia Állami Ösztöndíjat kapott.
„Sokat ingázom Magyarország és Párizs között, igyekszem minél több helyen bemutatkozni a közönségnek” – meséli Tamara, aki épp a napokban jött haza egy háromhetes amerikai szóló- (ének-zongora) turnéról, ahol a helyiek és a kint élő magyarok is nagy szeretettel fogadták.
A duó első lemeze 2010-ben jelent meg In Spring címmel. Az albumon főleg angol nyelven énekelt klasszikus jazzsztenderdek hallhatók, persze, egyáltalán nem hagyományos felfogásban előadva. De Mózes Tamara nemcsak mások szerzeményeit, hanem saját számokat is megszólaltat, az angol nyelv mellett magyarul, franciául és olaszul is énekel.
„Szeretnénk színes és nemzetközi műsort nyújtani a magyar közönségnek, a június másodiki, gesztenyés kertbeli koncertünkre is így készülünk” – mondja. Ha valaki mégsem tudna eljönni erre az előadásra, vagy annyira tetszik neki, hogy ismét szeretne Tamarával találkozni, megteheti június 8-án 19.30-kor a Jókai Klubban.