Sikeres_hulladekgyujtes

Sikeres hulladékgyűjtés

Megfelelő szétválogatással újrahasznosítható lenne a Budapesten évente személyenként termelődő egy köbméter települési hulladék legkevesebb harminc százaléka. Ezt ismerte fel a Hegyvidéki Önkormányzat, amely a Feparec Kft.-vel évek óta közösen szervezi a kerületi elektromos és papírhulladék begyűjtését. Idén sem volt ez másként, a tavaszi akció keretében a polgármesteri hivatal előtt, valamint a Pagony és a Fodor utca kereszteződésében kialakított átvevőpontokon két tonna papír és egy tonna kidobásra ítélt elektromos készülék, tévé, konyhai kisgép, számítástechnikai eszköz, valamint autóakkumulátor gyűlt össze.
Az elektronikai hulladékot a Feparec a saját, uniós előírások szerint kialakított bontóüzemében dolgozza fel. A Dunaújvárosba kerülő kartondobozokból, újságokból és szórólapokból újrapapír készül, míg az akkumulátorok nagyobb részét felújítják külföldön.
Az elektromos hulladék mennyisége megfelelt a szokásos mennyiségnek, papírból azonban ezúttal kevesebb gyűlt össze. Ennek oka, hogy a tavaly szeptemberben kezdődő "házhoz járó" szelektív hulladékgyűjtő programhoz a mai mapig már kétszáznál is több társasház csatlakozott, a gyűjtőedények száma pedig háromszáz felett jár.

(ály)